Με έκτακτη εγκύκλιο του υπ. Υγείας απαγορεύεται το κολύμπι σε παραλίες της Αττικής που «χτυπήθηκαν» από την ρύπανση.
Την απαγόρευση της κολύμβησης στις παραλίες της Αττικής και της Σαλαμίνας που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα και τη σήμανση με ειδικές πινακίδες προβλέπει απόφαση του υπουργείου Υγείας, που εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Το υπουργείο Υγείας τροποποιεί υπάρχουσα απόφαση (υπ. αριθμ. Γ1δ/Γ.Π. οικ. 53794/ 12-7-2017 «Τμήματα ακτών της Περιφέρειας Αττικής, στα οποία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση») προσθέτοντας περιοχές που έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, μέχρι την αποκατάστασή τους από τη ρύπανση του ναυαγίου.
1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων ( Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας
2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»
3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου
4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου
5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας
7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει την ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μη καταστρέφονται.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση «η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών. Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισµοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ µύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες µε γοργούς ρυθµούς. Αν και οι άµεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά µικρής κλίµακας, δεν αποκλείονται µακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόµενα βιοσυσσώρευσης».
Έλεγχοι μετά τη διαρροή καυσίμων σε περιοχές παραγωγής ζώντων διθύρων μαλακίων
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο πλαίσιο προστασίας του καταναλωτικού κοινού και προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που συνεπάγονται για τη Δημόσια Υγεία από τη μόλυνση με καύσιμα του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», ενημερώνει τα ακόλουθα :
1. Οι ζώνες παραγωγής ζώντων διθύρων μαλακίων βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν επηρεαστεί από τη διαρροή καυσίμων.
2. Για προληπτικούς λόγους διενεργούνται δειγματοληψίες οστράκων από τις οικείες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
3. Όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο ΕΦΕΤ είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα τυχόν προκύψει στην αγροδιατροφική αλυσίδα.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ