Τρεις ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με στοχευμένα «κουρέματα» σε δήμους, επέκταση του συστήματος σε 2.167 περιοχές όλης της χώρας και καθιέρωση νέου μηχανισμού αυτόματης εναρμόνισης των τιμών της εφορίας στις εμπορικές θα βρεθούν στην ατζέντα της κυβέρνησης.
Μετά και την τοποθέτηση των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία θα αρχίσουν να τρέχουν οι αλλαγές στα ακίνητα.
Σε πρώτη φάση αναμένονται οι αποφάσεις για το εύρος και τη κλίμακα των μειώσεων στις αντικειμενικές αξίες σε δήμους, θα ακολουθήσει η ένταξη στο σύστημα όλης της χώρας και στη συνέχεια η ενεργοποίηση του νέου πληροφοριακού εργαλείου για την αυτόματη προσαρμογή των αντικειμενικών στα επίπεδα της αγοράς.
Ιδιώτες πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων θα αναλάβουν να καθορίσουν τιμές ζώνης σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος.
Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία με αρμόδιους παράγοντες να σημειώνουν ότι η δουλειά των εκτιμητών δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.
Με βάση τις τιμές ζώνης που θα καθοριστούν θα υπολογίζονται οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα.
Τα αιτήματα των δήμων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών
Ταυτόχρονα η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει την εξέταση των αιτημάτων των δήμων που ζητούν «κούρεμα» στις αντικειμενικές τιμές σε συγκεκριμένες περιοχές με το επιχείρημα ότι είναι αισθητά υψηλότερες από τις αγοραίες, προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους πολίτες και οδηγώντας σε απώλειες εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ και σε κοινωνικά επιδόματα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μόλις οι αρμόδιες υπηρεσίες ολοκληρώσουν τον έλεγχο και διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πράγματι αποκλίσεις οι ιδιώτες εκτιμητές θα εισηγηθούν στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τις νέες αντικειμενικές αξίες για δήμους, οι οποίες δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2023.
Επισημαίνεται ότι περίπου 145 δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Τον χορό των αιτημάτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας.
Στην Αττική μόνο, εκτός από τον Δήμο Αθηναίων που ξεκίνησε τον σχετικό «χορό», αιτήματα για μείωση των τιμών ζώνης έχουν υποβληθεί επίσης από τους Δήμους Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου, Παλλήνης και Μοσχάτου-Ταύρου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές όπου θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών.