Στα “δίχτυα” της ΑΑΔΕ θα πιαστούν και φέτος χιλιάδες άνεργοι με ενεργή κάρτα ανεργίας της ΔΥΠΑ, που δεν δηλώνουν εισόδημα αλλά έχουν καταθέσεις.
Κάθε χρόνο πιάνονται από τα τεκμήρια πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι και πληρώνουν αυξημένους φόρους για εισοδήματα που δεν είχαν στην πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα οι μακροχρόνια άνεργοι που θα δηλώσουν έστω πενιχρά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και ταυτόχρονα έχουν και ένα η δύο αυτοκίνητα, ένα μικρό σπίτι κ.λπ. θα φορολογηθούν με βάση το πλασματικό εισόδημα (τεκμαρτό) και όχι το πραγματικό.
Σε αντίθεση με το πραγματικό εισόδημα, το τεκμαρτό προκύπτει από υπολογισμούς που γίνονται βάσει άλλων δεδομένων, όπως είναι οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου (αυτοκίνητο ή ακίνητο) ή ακόμα η ανέγερση ενός ακινήτου ή η κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής (πισίνας) ή το τοκοχρεολύσιο ενός δανείου για την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου.
Τεκμήρια διαβίωσης η αλλιώς αντικειμενικές δαπάνες δηλαδή είναι τα πλασματικά εισοδήματα που η εφορία στον ουσία “φαντάζεται” πώς έχουμε. Προκύπτουν από τα περιουσιακά μας στοιχεία (σπίτι, αυτοκίνητο, σκάφος, δάνεια και λοιπά και λοιπά) και από τις δαπάνες ( πληρωμή διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, αγορά περιουσιακών στοιχείων κι λοιπά και λοιπά).
Ένας μακροχρόνια άνεργος δηλαδή θα φορολογηθεί με βάση την κλίμακα των μισθωτών για το εισόδημα που δεν μπορεί να καλύψει με το πραγματικό εισόδημα που δηλώνει.
Παράδειγμα
Έστω ένας μακροχρόνια άνεργος -εγγεγραμμένος στα μητρώα της ΔΥΠΑ, που δεν διαθέτει κανένα εισόδημα παρά μόνο ένα μικρό ποσό από τόκους καταθέσεων της τάξεως των 2 ευρώ. Διαμένει σε ένα σπίτι 40 τ.μ. με αντικειμενική δαπάνη 1.600 ευρώ. Το τελικό ποσό των αντικειμενικών δαπανών του ανέρχεται στα 4.600,00 ευρώ, αφού θα προστεθεί και το ποσό της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης των 3.000,00 (1.600 + 3.000 = 4.600).
Ακόμα πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για όσους έχουν μεγάλες δαπάνες, αφού αυτοματοποιημένη πλέον θα είναι η διαδικασία ελέγχου των τραπεζικών λογαριασμών από την ΑΑΔΕ.
Έτσι, από τις αρχές του νέου έτους τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών και τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση, και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδος, υποχρεωτικά θα δίνουν καθημερινά «αναφορά» στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με τη λειτουργία του νέου συστήματος ουσιαστικά επιταχύνεται η διαδικασία του ελέγχου για κάθε ελεγχόμενο ΑΦΜ, αφού με την υποβολή αιτήματος από την ΑΑΔΕ τα υπόχρεα πρόσωπα θα πρέπει να ενημερώσουν για κάθε στοιχείο και πληροφορία για φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που συναλλάσσονται, ώστε να γίνεται άμεσα η άρση του τραπεζικού απορρήτου, καθώς και του απορρήτου των στοιχείων έναντι των αρχών και υπηρεσιών του Δημοσίου.
Πριν, πάντως, από την υποβολή αιτήματος άρσης θα πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που προβλέπονται για τις ελεγκτικές υπηρεσίες από τους αρμόδιους φορείς. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση τα εν λόγω υπόχρεα πρόσωπα, αμέσως μόλις λάβουν αίτημα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, οφείλουν άμεσα να απαντήσουν για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, αλλά ακόμη και για τους κατόχους ΑΦΜ που συνδέονται με το υπόχρεο πρόσωπο και να στείλουν τα κατωτέρω στοιχεία:
Καταθετικός λογαριασμός πρώτης ζήτησης.
Καταθετικός προθεσμιακός λογαριασμός.
Χορηγητικός λογαριασμός.
Επενδυτικός λογαριασμός (παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, repos κ.λπ.).
Άλλος λογαριασμός.
Πιστωτική κάρτα.
Τραπεζική θυρίδα.
Λογαριασμός πληρωμών.
Προπληρωμένη κάρτα (prepaid).
Ηλεκτρονικό πορτοφόλι.
Ακόμη δε και στις περιπτώσεις που κατά τη διαδικασία της αυτοματοποιημένης πρόσβασης στο σύστημα από τις αρχές, υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου ανακτηθούν στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν διαφορετικά πρόσωπα από αυτά που περιλαμβάνονται στο αίτημά τους, αυτό δεν συνιστά παραβίαση του επαγγελματικού και τραπεζικού απορρήτου, καθώς και του απορρήτου των στοιχείων, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Και οι συγγενείς στο πρόγραμμα των 500€. Market Pass: Οι ημερομηνίες των νέων πληρωμών. Σύνταξη στα 60. «Παγίδες» των νέων τιμολογίων ρεύματος