Ελληνικό σχέδιο «θερμοστάτης» με τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης επεξεργάζεται η κυβέρνηση ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιταλίας και τις οδηγίες εξοικονόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που εγκαίρως συνέστησε μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας.
Για το σχέδιο «θερμοστάτης», όπως ανακάλεσαν τα ιταλικά ΜΜΕ την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να βάλει κατώφλι στους 27 βαθμούς Κελσίου στον κλιματισμό των δημοσίων κτιρίων το καλοκαίρι και 19 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα, προϊδέασε χτες το πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο συνεκτικό σχέδιο» είπε ο πρωθυπουργός.
Το σχέδιο που υπαινίχθηκε ο πρωθυπουργός έχει ως «μπούσουλα» το ισπανικό μοντέλο, το οποίο εκτός από ανώτατο όριο θερμοκρασίας για τη λειτουργία των κλιματιστικών το καλοκαίρι και τον χειμώνα στα δημόσια κτίρια, περιλαμβάνει και τηλεργασία για τους δημόσιους υπαλλήλους τρεις φορές την βδομάδα.
Η βασική παρέμβαση του ελληνικού σχεδίου, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές θα αφορά και τα δημόσια κτίρια. Ήδη η ΡΑΕ έχει προχωρήσει σε μία πλήρη καταγραφή της ενεργειακής κατανάλωσης κάθε δημόσιου κτιρίου και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που θα προκύψει από μία ρύθμιση των κλιματιστικών για την ψύξη και θέρμανση αντίστοιχα αλλά και του θερμοστάτη.
Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα
Ο δεκάλογος του ΙΕΑ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τηλεργασία τρεις φορές την εβδομάδα, κίνητρα για την χρήση ΜΜΜ (μείωση τιμής εισιτηρίων) , εναλλάξ κυκλοφορία οχημάτων στις μεγάλες πόλεις, ενθάρρυνση της κοινής χρήσης αυτοκινήτων από περισσότερα άτομα, μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, πόλεις και χωριά χωρίς αυτοκίνητα την Κυριακή, χρήση σιδηροδρόμων αντί αεροπλάνων.
Αναβάθμιση κτιρίων
Εντός Ιουλίου αναμένεται η έναρξη του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων. Το πρόγραμμα προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 500 κτιρίων που καταλαμβάνουν 2,5 εκατ. τμ. Στόχος η εξοικονόμηση 230.000 MWh έως του 2025 προκειμένου να επιτευχθεί σταδιακή μετατροπή των κτιρίων σε υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
Μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις Επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών. Την επιδότηση θα λάβουν 350.000 νοικοκυριά για την αντικατάσταση ψυγείων, καταψυκτών και κλιματιστικών. Η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με τα εισοδήματα του δικαιούχου.
Επιβεβαιώνει τις σκέψεις ο Σκρέκας
Ανοιχτό αάφησε το ενδεχόμενο για «κόφτη» στα κλιματιστικά στον δημόσιο τομέα άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Παράλληλα σημείωσε ότι σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις «μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση» ενώ «στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».
Πηγή: dikaiologitika.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ