Αλλάζουν όλα στα οικογενειακά επιδόματα

 

H… επιτυχία να διασωθεί η συντριπτική πλειονότητα των προνοιακών επιδομάτων κατά το επόμενο έτος, διαρκεί λίγο. Μετά τους πανηγυρισμούς του υπουργείου Εργασίας, έρχεται η προσήλωση στις απαιτήσεις των θεσμών, που απαιτούν αναπροσαρμογή των επιδομάτων, ενόψει του 2018, με συνέπεια να θέτουν υπό αμφισβήτηση ξανά τα οικογενειακά και τα επιδόματα αναπηρίας.

 

Μπορεί το υπουργείο Εργασίας να ευαγγελίζεται τη δημιουργία ενός Εθνικού Μηχανισμού για την κοινωνική πολιτική και ένταξη, με δύο νέες διευθύνσεις, 14 περιφερειακά παρατηρητήρια και 254 κέντρα κοινότητας, τα οποία δεσμεύθηκε να θέσει σε λειτουργία το αργότερο έως τον ερχόμενο Νοέμβριο, όμως η ουσία κρύβεται στις δεσμεύσεις του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται έως τον Σεπτέμβριο του 2017 να έχει να οριστικοποιήσει την πρόταση της αναδιάρθρωσης των οικογενειακών επιδομάτων και να υλοποιήσει την μεταρρύθμιση μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Μια αναδιάρθρωση που μπορεί να υποκρύπτει περικοπές, αφού τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων, είναι εκείνα που είναι πιθανό να περιοριστούν. Παράλληλα σχεδιάζεται η κατάργηση και ενοποίηση των σημερινών ποσών σε ένα επίδομα για όσους έχουν τρία και άνω παιδιά με νέα κριτήρια εισοδήματος που θα είναι χαμηλότερα από τα σημερινά.

Στην χθεσινή συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώς Φωτίου, με δημοσιογράφους, έγινε γνωστό ότι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πρέπει να τεθεί σε λειτουργία και η πιλοτική εφαρμογή ορισμένων Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), με το νέο καθεστώς αντιμετώπισης του ζητήματος της αναπηρίας. Ο βασικός διαχωρισμός που θα γίνει είναι ανάμεσα στην αναπηρία και στις χρόνιες παθήσεις.

Πάντως η επιτυχία του υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με το επόμενο έτος, παραμένει. Η μνημονιακή υποχρέωση που υπήρχε για εξοικονόμηση από προνοιακά επιδόματα, ύψους έως 0,5% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), διαγράφηκε. Τα 760 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για την καθολική εφαρμογή του από 1.1.17 και μετά θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μοναδική παραχώρηση του υπουργείου Εργασίας για το 2017, είναι η κατάργηση τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων που εξοικονομούν δαπάνη έως 10 εκατ. ευρώ. Επίσης, κινδυνεύουν φοροαπαλλαγές ύψους έως 180 εκατ. ευρώ, ανάμεσά τους και το επίδομα θέρμανσης.

Τα προνοιακά επιδόματα που καταργήθηκαν και θα ενσωματωθούν στο ΚΕΑ, είναι τα εξής:
*Επίδομα Ένδειας: Το χορηγούσαν οι Δήμοι, σε συνδυασμό με το επίδομα φυσικών καταστροφών (έχει να δοθεί σχεδόν δύο χρόνια). Αφορούσε 500-1300 ωφελούμενους με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ.
*Επίδομα απροστάτευτων τέκνων: Αφορούσε 13.000 ωφελούμενους με προϋπολογισμό για το 2016 στα 5,268 εκατ. ευρώ. Τα 3,952 εκατ. ευρώ μεταφέρονται το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018.
*Επίδομα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής: Αφορούσε 5.000 ωφελούμενους για παρακολούθηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης με προϋπολογισμό 1,75 εκατ. ευρώ. Στο εξής οι δικαιούχοι ΚΕΑ θα πρέπει υποχρεωτικά να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, για να λαμβάνουν τη συγκεκριμένη παροχή.
*Επίδομα ΟΑΕΔ για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Αφορούσε 5.500 ωφελούμενους με μεταφερόμενο προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ (1,5 εκατ. ευρώ από το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018).(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ μέσα από εκατοντάδες αγγελίες εργασίας ΕΔΩ