Δείτε επίσης: Δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις. ΑΣΕΠ: 1.822 μόνιμες προσλήψεις. Μεγάλες Εταιρίες ζητούν Προσωπικό

Τέλος στα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου από το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δεύτερες εκλογές, μετά την απλή αναλογική, θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο (ενισχυμένη αναλογική) που ψήφισε η Βουλή το 2019 και «η ΝΔ θα κερδίσει, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Πηγή: iefimerida.gr

Τις τελευταίες ημέρες διακινούνταν σενάρια ότι το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται αλλαγές στον νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, που η ίδια ψήφισε, με στόχο την ενίσχυση του μπόνους για το πρώτο κόμμα και μείωση κατ’ επέκταση του ποσοστού που απαιτείται για την επίτευξη αυτοδυναμίας. Ο νόμος του 2019 προβλέπει ότι χρειάζεται 37% έως 38%, ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, προκειμένου το πρώτο κόμμα να εκλέξει 151 και πάνω βουλευτές και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν άλλαζε ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, μια αύξηση του μπόνους θα μπορούσε να κατεβάσει αυτόν τον πήχη στο 36% ή και χαμηλότερα, οδηγώντας πιο εύκολα στον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης.

Τα σενάρια είναι αποτέλεσμα αφενός του χαλαρού κλίματος που αναμένεται να καταγραφεί στην πρώτη κάλπη, όπου οι πολίτες θα ψηφίσουν με το σύστημα της απλής αναλογικής που επιτρέπει τη χαλαρή ψήφο, και αφετέρου του νέου τοπίου που δημιουργεί η ανοδική τάση του ΚΙΝΑΛ, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη βλέπουν και προσπάθεια από κάποιους κύκλους να παίξουν παιχνίδια σε βάρος της σταθερότητας της χώρας, με τη διακίνηση σεναρίων που δεν απηχούν τις απόψεις του κυβερνητικού επιτελείου. «Η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η ενίσχυση των εισοδημάτων τους και όχι σε παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Δείτε επίσης: Δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις. ΑΣΕΠ: 1.822 μόνιμες προσλήψεις. Μεγάλες Εταιρίες ζητούν Προσωπικό

Στον «πρωινό καφέ» της Δευτέρας συζητήθηκαν τα σενάρια και το κλίμα που δημιουργείται και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τέλος σε οποιαδήποτε συζήτηση αποκλείοντας οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κάτι τέτοιο, αναφέρουν πηγές, θα έθετε σε αμφισβήτηση τη δυναμική της ΝΔ να κερδίσει με καθαρή διαφορά τις εκλογές και θα άνοιγε παράθυρο για νέα σενάρια αμφισβήτησης της πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι όταν έρθει η ώρα των εκλογών οι πολίτες θα κρίνουν το έργο που έχει γίνει σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, θα αξιολογηθεί θετικά από τους πολίτες και θα δώσουν μια νέα τετραετία στον κ. Μητσοτάκη. Επίσης, μπροστά στο δίλημμασταθερότητα και ευημερία με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αστάθεια και κίνδυνοι από συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, η απάντηση θα είναι το πρώτο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για πιθανές αλλαγές στον εκλογικό νόμο, απάντησε: «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και θα κερδηθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο από τη ΝΔ».