Τέλος στην «μαύρη» εργασία παράτυπων μεταναστών στον αγροτικό τομέα φιλοδοξεί να βάλει η κυβέρνηση με την καθιέρωση του εργόσημου και για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής και εργασίας.

Η αδήλωτη εργασία στον αγροτικό τομέα, δεν τροφοδοτεί μόνο τη «μαύρη» εργασία από κυκλώματα δουλεμπόρων, αλλά προκαλεί και διαφυγόντα έσοδα στον ΟΓΑ, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και με την επιβολή του εργόσημου, που αντιστοιχεί στο 10% της αμοιβής των εργατών, εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα στον ΟΓΑ περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, κλείνοντας μέρος της «τρύπας».

Η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ασφάλιστρο 10% για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, ακόμη και για εκείνους που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής στη χώρα.

Προβλέπει μάλιστα και αυστηρά πρόστιμα, που θα φθάνουν ακόμη και τις 10.500 ευρώ για κάθε έναν εργαζόμενο που απασχολούν παράνομα οι αγρότες.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο υποχρεώνει τον εργοδότη που απασχολεί παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, να καταβάλει για την εργασία τους αμοιβή ίση με την προβλεπόμενη από τον νόμο. Επιπλέον, προβλέπεται ρητά η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλει τις κοινωνικές και ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους που αφορούν στην εργασία των παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών. Σημειώνεται ότι από 1/1/2013, όλοι οι εργάτες γης που απασχολούνται από φυσικά πρόσωπα σε εργασίες πρωτογενούς αγροτικής δραστηριότητας ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΓΑ με τη διαδικασία έκδοσης εργοσήμου.

Βέβαια στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς οι εργάτες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα δεν είναι καταγεγραμμένοι, δεν τους παρέχεται αξιοπρεπές κατάλυμα και δεν είναι διασφαλισμένη η καταβολή των αποδοχών τους και η κοινωνικοασφαλιστική τους κάλυψη. Επιπλέον, δεν μπορούν να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ με εργόσημο, αφού δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, ΑΦΜ ή διαβατήριο σε ισχύ. Κατά συνέπεια οι αγρότες καταβάλλουν «μαύρη» αμοιβή στους αλλοδαπούς εργάτες, η οποία δεν ελέγχεται αν είναι ίση της νόμιμης, αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν και λειτουργικά έξοδα της εκμετάλλευσής τους.

Πηγή