Η Tina Nicolai είναι ιδρυτής και διευθυντής της Resume Writers Ink, μιας αμερικανικής εταιρείας που ειδικεύεται στην κατάρτιση βιογραφικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ίδια έχει 20 χρόνια προϋπηρεσία στον χώρο του recruiting. Με άλλα λόγια ξέρει πολύ καλά τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις όταν ψάχνεις για δουλειά.

Όπως η ίδια αναφέρει έχουν περάσει από τα χέρια της 40 χιλιάδες και πλέον βιογραφικά από τη στιγμή που ξεκίνησε την εταιρεία της το 2010. Και σε πολλά από αυτά εντόπιζε κάποιες πολύ χαρακτηριστικές αδυναμίες.

Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθούν τα 7 πιο κλασικά λάθη που κάνουμε όταν στέλνουμε βιογραφικό – όπως τα έχει σταχυολογήσει η αγαπητή κα Nicolai – και που καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε.

Οι απροσεξίες

Δίνεις πολύ κακή όταν έχεις λάθη, απροσεξίες και αστοχίες. Νομίζουμε μπορείς να καταλάβεις τον λόγο: δείχνεις απρόσεκτος, αν όχι και τεμπέλης.

Οι τεράστιες περιλήψεις

Το να γράφεις πάρα πολλά σε μια περίληψη (του εαυτού σου) είναι σχήμα οξύμωρο. Λίγα, καλά και ουσιαστικά χρειάζονται. Αλλιώς φανερώνεις ανασφάλεια.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Οι άπειρες «λέξεις-κλειδιά»

Καταλαβαίνουμε πως θες να μιλήσεις την «γλώσσα της αγοράς» αλλά καλό είναι να μην το παρακάνεις. Διότι καταλήγεις να θυμίζεις ιντερνετική διαφήμιση αντί για άνθρωπο, Εργαζόμενος είσαι κι όχι post στο instagram με άπειρα tags.

Η υπερβολικά επίσημη «γλώσσα»

Οι άνθρωποι που πρόκειται να σε προσλάβουν χρειάζονται να καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται κι όχι να χάνονται στις γλωσσικές σου ακροβασίες. Άλλωστε δείχνεις κι ένα υπεροπτικό πρόσωπο με αυτόν τον τρόπο. Και αυτό δεν το θες.

Η λέξη «υπεύθυνος»

ΟΚ, το πιάσαμε το υπονοούμενο. Όμως, αλήθεια τώρα, το να το γράφεις συνέχεια φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο.

Ο «λευκός θόρυβος»

Το να βάζεις τα στοιχεία σου όπου να’ναι και όπως να’ναι μπορεί (ίσως) να ικανοποιεί τις καλλιτεχνικές σου ανησυχίες αλλά το βιογραφικό δεν είναι κάποιο art project. Υπάρχουν template εκεί έξω. Χρησιμοποίησέ τα.

Η «ταμπέλα» με τα στοιχεία επικοινωνίας

Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζονται 4 γραμμές για να δουν που μένεις, το τηλέφωνό και το email σου. Μία αρκεί. Αλλιώς είναι σα να φωνάζεις «προσέξτε με». Και δεν το θες… (πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ