Στην προσωρινή αναστολή πώλησης σε funds των «κόκκινων» δανείων που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία κατέληξαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των δανειστών, κλείνοντας έτσι το κρίσιμο αυτό ζήτημα με «συμφωνία». Η παράταση στην απαγόρευση αυτών των κατηγοριών των δανείων, αλλά υπό την προϋπόθεση αυστηρών κριτηρίων, θα ισχύσει έως τις αρχές του 2018. Εντούτοις, η συμφωνία προβλέπει ότι υπό πώληση μπορούν να τίθενται τα ενήμερα δάνεια.

«Έκλεισε το θέμα των “κόκκινων” δανείων και πετύχαμε αυτό που είχαμε βάλει ως στόχο, δηλαδή την προστασία της κύριας κατοικίας» ανέφερε χθες το βράδυ στη «Ν» στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, με τη συμφωνία προσωρινής αναστολής προστατεύεται συγκεκριμένα το 93% των «κόκκινων» δανειοληπτών, εξέλιξη που για την κυβέρνηση, τουλάχιστον επικοινωνιακά, αποτελεί επιτυχία.

Ωστόσο, χωρίς δίχτυ προστασίας βρίσκονται όσοι έχουν καταναλωτικά δάνεια, όπως και τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Βέβαια, το προαναφερθέν ποσοστό προστασίας που λέγεται ότι αγγίζει το 93% στην πραγματικότητα θα είναι κατά πολύ μικρότερο, καθώς για να τεθεί ένα «κόκκινο» δάνειο εκτός πώλησης θα λαμβάνονται υπ’ όψιν μια σειρά συνδυαστικών κριτηρίων, όπως ισχύει σήμερα για όσους υπάγονται στον νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη). Ειδικότερα, για την εξαίρεση πώλησης ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου θα λαμβάνεται αρχικά υπ’ όψιν η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (στη φωτογραφία ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης), με τη συμφωνία προσωρινής αναστολής προστατεύεται το 93% των «κόκκινων» δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντικειμενική αξία θα ξεκινάει από τις 140.000 ευρώ και θα αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη (έγγαμος, παιδιά).

Δεύτερο σημαντικό κριτήριο είναι το εισόδημα του δανειολήπτη, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που σήμερα για έναν άγαμο ενήλικα ανέρχεται στις 8.180 ευρώ ετησίως και φτάνουν τις 20.640 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Καθοριστικός επίσης παράγοντας θα είναι και το κατά πόσο συνεργάσιμος είναι ο δανειολήπτης και το αν προσπάθησε κατά το προηγούμενο διάστημα να προβεί σε κινήσεις διευθέτησης του δανείου με την τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτά θα προστατεύονται μόνο έως τις 15 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η σχετική, δεύτερη παράταση. Ωστόσο, τα δάνεια των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα μπορούν να διευθετηθούν στο πλαίσιο του ν. 4307/2014 ο οποίος αναμένεται να αναμορφωθεί. Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς του συγκεκριμένου νόμου έχει παραταθεί έως το τέλος Ιουνίου.

Πάντως, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, κανένα «κόκκινο» δάνειο δεν πρόκειται να πουληθεί σε funds τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, αφού όπως ορίζει ο νόμος 4354/2015 προβλέπεται η παροχή χρόνου προειδοποίησης στον δανειολήπτη πριν από την πώληση του δανείου του. Συγκεκριμένα, δώδεκα μήνες πριν από την πώληση του δανείου θα πρέπει να έχει προταθεί από την τράπεζα στον δανειολήπτη και τον εγγυητή η ρύθμιση ή ο διακανονισμός του δανείου.

Τριμελής επιτροπή

Ένα βήμα στην εφαρμογή του νόμου Σταθάκη για τις εταιρείες διαχείρισης, ο οποίος πάντως θα τροποποιηθεί στον βαθμό που θα περιλάβει και το άνοιγμα της αγοράς συνολικά, είναι η σύσταση της τριμελούς επιτροπής που αναφέρει ο νόμος και έγινε με κοινή υπουργική απόφαση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη.

Η επιτροπή αυτή θα εξετάζει τους φακέλους αδειοδότησης των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο του νόμου 4354/2015, και θα γνωμοδοτεί στην ΤτΕ αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις του νόμου. Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των 10 ημερών, τότε η ΤτΕ εκδίδει την απόφασή της μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 20 ημερών από την επομένη της υποβολής της σχετικής αίτησης και χωρίς τη γνώμη της επιτροπής, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν είναι δεσμευτική.

Συνδυαστικές προϋποθέσεις

Για να εξαιρεθεί προσωρινά ένα μη εξυπηρετούμενο στεγαστικό δάνειο από την πώληση σε εταιρεία διαχείρισης θα πρέπει:

  • Να έχει ως υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία
  • Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να ξεκινάει από 140.000 ευρώ και να αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη
  • Το εισόδημα του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που σήμερα για έναν άγαμο ενήλικα ανέρχονται στις 8.180 ευρώ ετησίως και φτάνουν τις 20.640 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά.
  • Ο δανειολήπτης να είναι συνεργάσιμος. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι το αν προσπάθησε κατά το προηγούμενο διάστημα να προβεί σε κινήσεις διευθέτησης του δανείου με το πιστωτικό ίδρυμα.

πηγή

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ:

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης αγγελιών (Neuvoo)


Κλίκαρε για θέσεις εργασίας στην περιοχή σου
ΑΤΤΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ –ΗΠΕΙΡΟΣΘΕΣΣΑΛΙΑ –ΣΤΕΡΕΑ-ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΗΤΗ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –  ΘΡΑΚΗ –ΚΕΡΚΥΡΑ –ΙΟΝΙΟ –ΚΥΚΛΑΔΕΣ –ΡΟΔΟΣ –ΑΙΓΑΙΟ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Δείτε άρθρα σχετικά με:
ΟΑΕΔ – ΑΣΕΠ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ