Εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2017 βάζει στο «μικροσκόπιό» της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που αφορούν αδήλωτα αναδρομικά από αποδοχές εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς οι συγκεκριμένες υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του 2023.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, η ΑΑΔΕ, αφού προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και στις διασταυρώσεις για τις εν λόγω εκκρεμείς υποθέσεις, θα στείλει τουλάχιστον 15.000 εκκαθαριστικά με φόρο «κατ’ εκτίμηση» για το εισόδημα που αναλογεί στους φορολογουμένους. Σε προτεραιότητα για την ΑΑΔΕ βρίσκονται υποθέσεις φορολογουμένων (άρα και συνταξιούχων), οι οποίοι δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Επιπρόσθετα, υπό διερεύνηση βρίσκονται και παλαιότερες, πριν από το 2017, υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.
Ακόμη, η ΑΑΔΕ εξετάζει και θα στείλει «ραβασάκια» σε φορολογουμένους για «αμαρτίες» του παρελθόντος που αφορούν:
-Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012, για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων φορολογικών Αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
-Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και οι οποίες παραγράφονται στη 15ετία.
Όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, σε περίπτωση που έχει φύγει από τη ζωή ο υπόχρεος φορολογούμενος, «τα υποτιθέμενα χρέη» περνούν στους κληρονόμους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι κοινοποιήσεις της ΑΑΔΕ γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, μέσω της σελίδας «Μy ΤAXIS» του φορολογούμενου, στην υποσελίδα «Η αλληλογραφία μου». Ωστόσο, πολλές φορές αυτό δεν γίνεται αντιληπτό, με αποτέλεσμα να παρέρχεται ο χρόνος παρεμβάσεων των 30 ημερών. Μετά, ό,τι ενέργειες πραγματοποιούνται θεωρούνται εκπρόθεσμες και θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Πηγή: newsbreak.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέση εργασίας στα ΕΛΤΑ για 3 χρόνια. Market Pass: Στο τραπέζι παράταση. Τουρισμός για όλους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα. Θέσεις για ανειδίκευτους, εργάτες κ.α.