man

Σε συνταξιούχους με αδρές αποδοχές χορηγούνται προνοιακά επιδόματα μηνιαίας δαπάνης 500.000 ευρώ. Την ανοιχτή πληγή επιχειρεί να κλείσει το υπουργείο Εργασίας. Θέτει και εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των χρηματικών βοηθημάτων.

Μισό εκατομμύριο ευρώ σε προνοιακά επιδόματα πληρώνει κάθε μήνα το κράτος σε 1.500 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα.

Οπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, υπάρχουν «ρετιρέ» συνταξιούχων που λαμβάνουν συντάξεις δύο, τριών ή ακόμη και τεσσάρων χιλιάδων ευρώ και την ίδια στιγμή εισπράττουν προνοιακά επιδόματα που κυμαίνονται κατά μέσον όρο στα 370 ευρώ τον μήνα.

Κι εκτός από τους έχοντες και τους προνομιούχους υπάρχουν και οι νεκροί, καθώς στα «ηλεκτρονικά δίχτυα» του υπουργείου πιάστηκαν 769 νεκροί που εμφανίζονται… μετά θάνατον να εισπράττουν επιδόματα, όπως επίσης 10.500 δικαιούχοι με λάθος στοιχεία (ΑΜΚΑ).

Η ανάλυση των στοιχείων του προγράμματος «Ηλιος» που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και συνιστά «ακτινογραφία» των συνταξιοδοτικών παροχών και των προνοιακών επιδομάτων σε όλη τη χώρα είναι ενδεικτική της πραγματικότητας.

Ανάλογα στοιχεία θα δίνονται κάθε μήνα στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για το νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος.

Οπως αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες το «Εθνος της Κυριακής», τρεις στους δέκα δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων παίρνει και σύνταξη, αφού με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπονται περιορισμοί.

Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων είναι 164.106 άτομα, εκ των οποίων οι 48.729, δηλαδή το 30% εισπράττει και σύνταξη από τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχουν μάλιστα 14.326 άτομα που λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα και ταυτόχρονα εισπράττουν προνοιακά επιδόματα.

Από αυτούς οι 4.540 εισπράττουν σύνταξη άνω των 1.500 ευρώ, οι 93 ανήκουν στα… ρετιρέ των ρετιρέ, αφού παίρνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 3.500 ευρώ τον μήνα και λαμβάνουν την ίδια στιγμή προνοιακό επίδομα.

Εισοδηματικά κριτήρια
Οπως εκτιμούν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας το επόμενο διάστημα, με κυρίαρχο το ερώτημα αν και κατά πόσον πρέπει να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα ενδεχόμενο που μελετά το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν τεθεί εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ έκθεση του ΟΟΣΑ -που παραδόθηκε τον Σεπτέμβρη- προτείνει αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης μιας σειράς επιδομάτων και σύνδεσή τους με εισοδηματικά κριτήρια.

Η συνολική δαπάνη για τα προνοιακά επιδόματα φτάνει κάθε μήνα τα 55,2 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Από αυτά τα 18 εκατομμύρια πηγαίνουν σε συνταξιούχους, οι οποίοι μάλιστα λαμβάνουν κατά μέσο όρο υψηλότερο επίδομα από τους υπόλοιπους δικαιούχους: 369,9 ευρώ έναντι 322,49 ευρώ για τους 115.377 που δεν είναι συνταξιούχοι. Ειδικότερα οι άνδρες συνταξιούχοι λαμβάνουν 377,5 ευρώ κατά μέσον όρο, ενώ οι γυναίκες 360,89 ευρώ.

Για τους υπόλοιπους δικαιούχους, που δεν είναι συνταξιούχοι, ο μέσος όρος των επιδομάτων διαμορφώνεται στα 296,54 ευρώ για τις γυναίκες και 356,76 ευρώ για τους άνδρες. Η μεγάλη πλειονότητα (22.590) είναι συνταξιούχοι αναπηρίας, αρκετοί είναι και οι συνταξιούχοι γήρατος (18.770), ενώ λιγότεροι είναι όσοι λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη θανάτου (6.679) και προνοιακά επιδόματα.

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
Παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014, εφόσον εκκρεμεί ιατρική κρίση στις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), δίνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία μετά τις καθυστερήσεις από τις πρόσφατες απεργίες του ιατρικού προσωπικού.

Ελεγχοι
Από «κόσκινο» 10.500 ύποπτες περιπτώσεις

Από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψε η καταβολή προνοιακών επιδομάτων σε 769 θανόντες. Τα στοιχεία τους αποστέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και αναστολή των καταβολών.Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί πως υπήρξε παραποίηση στοιχείων από επιτήδειους θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός.

Την ίδια στιγμή από «κόσκινο» περνούν και 10.500 περιπτώσεις που οι δικαιούχοι εμφανίζονται στις καταστάσεις με λάθος στοιχεία του ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). Γι’ αυτούς αναμένεται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις συντάξεις, δηλαδή η διακοπή καταβολής του επιδόματος μέχρι να υπάρξει πλήρης ταυτοποίηση των στοιχείων, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για πραγματικούς δικαιούχους.

Τα προνοιακά επιδόματα πληρώνονται από τους δήμους της χώρας στους δικαιούχους, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο για την ηλικιακή κατανομή όσων εισπράττουν προνοιακά επιδόματα.

Ειδικότερα παρατηρείται πως περίπου το 29,5% των δικαιούχων που λαμβάνουν μόνο προνοιακά επιδόματα είναι ηλικίας έως και 25 ετών και το 35,7% κυμαίνεται μεταξύ 26-50 ετών. Αντίστοιχα, από την ανάλυση στοιχείων για τους συνταξιούχους/δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων παρατηρείται πως το 20% είναι ηλικίας μεταξύ 26-50 ετών, το 22% κυμαίνεται μεταξύ 66-75 ετών και το 23% μεταξύ 76-85 ετών.

Πηγή : www.ethnos.gr