Μην πετάτε στα σκουπίδια τα φάρμακα που σας περισσεύουν. Απλά …δικτυώστε τα! Μια ομάδα αποφοίτων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ δημιούργησε την εφαρμογή Givmed, που δικτυώνει τους φορείς που έχουν ανάγκες με όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα. Μέσα σε μόνο λίγους μήνες, το Givmed έχει δικτυώσει 2.694 κουτιά φαρμάκων αξίας 9.789 ευρώ

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κάθε Έλληνας αγοράζει περί τα 45 κουτιά φαρμάκων το χρόνο. Εκτιμάται ότι περίπου το 10%-15% περισσεύει. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο μέσω των ειδικών κάδων που έχουν στηθεί στα φαρμακεία για τη συλλογή ληγμένων οικιακών φαρμάκων, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας έχει συλλέξει την τελευταία διετία περί τους 200 τόνους περισσευούμενων φαρμάκων (500 τόνους από το 2012 οπότε άρχισε να τρέχει το πρόγραμμα).

Όπως δημοσιεύει το Healthview.gr κατεβάζοντας την εφαρμογή, δωρεάν φυσικά, καταχωρίζουμε τα φάρμακα που μας περισσεύουν σκανάροντας απλώς το barcode που βρίσκεται στο κουτί (ή γράφοντας τον κωδικό τους) και επιλέγοντας εάν επιθυμούμε να τα δωρίσουμε άμεσα ή λίγους μήνες πριν από τη λήξη τους. Αυτόματα γίνεται σύνδεση με τις ελλείψεις που υπάρχουν στα κοινωνικά φαρμακεία και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επιλέγουμε πώς θέλουμε να φτάσει η δωρεά μας στον επωφελούμενο φορέα (μπορούμε να τα μεταφέρουμε μόνοι μας ή να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο του Givmed).

Παράλληλα, η εφαρμογή επιτρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας online προσωπικό φαρμακείο, μια λίστα δηλαδή με τα φάρμακα που έχουμε στο σπίτι μας και τις ημερομηνίες λήξης τους, ούτως ώστε να μπορούμε εύκολα όταν επισκεπτόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας να θυμόμαστε τι έχουμε ήδη σε απόθεμα.

Η ιδέα προέκυψε, όπως οι περισσότερες: έπειτα από ένα προσωπικό βίωμα. Πριν από πέντε χρόνια, ο Θανάσης Βράτιμος, σήμερα Business & Product Developer της Givmed, έχασε έναν κοντινό του άνθρωπο. «Αυτό με έφερε αντιμέτωπο με μερικές δεκάδες κουτιά φαρμάκων. Κάποια ήταν πολύ ακριβά και ζωτικής σημασίας, άλλα ήταν καθημερινά. Ολα όμως ήταν σίγουρα σημαντικά για κάποιους». Ύστερα από σχετική έρευνα στην πόλη του, την Τρίπολη, τα φάρμακα έφτασαν σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Τότε σκέφτηκε: «Γιατί κάτι τέτοιο να είναι τόσο χρονοβόρο και δύσκολο;»

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ:

[neuvoo_jobroll]

Δείτε εδώ και άλλες αγγελίες με επιλογές από Χρυσή Ευκαιρία, aggeliopolis, Skywalker, kariera κ.α.

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook για να μη χάνετε καμία ευκαιρία εργασίας. Κλικάρετε ΕΔΩ

πηγή