Στα προγράμματα που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας αλλά και τους πόρους που διαθετούν για την υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας, αναφέρθηκε , η αναπληρώτρια υπουργός κ. Αντωνοπούλου σε συνέντευξη της στην «Καθημερινή».

Όπως αναφέρει η κ. Αντωνοπούλου «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει σταθερά μείωση του ποσοστού της ανεργίας και ταυτόχρονα αύξηση της απασχόλησης και του εργατικού δυναμικού της χώρας. Το ποσοστό της ανεργίας, από 25,9% τον Ιανουάριο του 2015 υποχώρησε στο 24,4% τον Ιανουάριο του 2016, ενώ βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Μάιο το ποσοστό της ανεργίας καταγράφηκε στο 23,5%. Αναμφισβήτητα, τους τελευταίους 18 μήνες οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι αριθμητικά περισσότερες από εκείνες που χάθηκαν. Επομένως, διαπιστώνεται ότι υπάρχει τάση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν εφησυχάζουμε, διότι η δυναμική της είναι ακόμα περιορισμένη.»

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι ενώ ανακοινώνονται 250.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το επτάμηνο του έτους, τα ποσοστά της ανεργίας δεν μειώνονται αναλόγως η κ. Αντωνοπούλου απάντησε «Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η απασχόληση και η ανεργία δεν είναι μεγέθη που λειτουργούν απόλυτα ως συγκοινωνούντα δοχεία, ούτε υπολογίζονται με απλή αριθμητική. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές πηγές από τις οποίες αντλούμε στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας: η ΕΛΣΤΑΤ, ο ΟΑΕΔ και το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Στο ΕΡΓΑΝΗ, οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν σε πραγματικό χρόνο, προσλήψεις, απολύσεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις και, με βάση το ισοζύγιο εισροών – εκροών που προκύπτει, ανακοινώνονται κάθε μήνα οι νέες θέσεις εργαζομένων που δημιουργούνται στον ιδιωτικό τομέα. Δεν καταγράφει τον αριθμό θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ή χάνονται ούτε στον δημόσιο τομέα (εκτός από τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου), ούτε στον χώρο των αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι αποτελούν το 25% του ενεργού ανθρώπινου δυναμικού, ποσοστό υπερδιπλάσιο έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου.»

Σχετικά με την αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ η κ. Αντωνοπούλου απάντησε «Η αύξηση ή η μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ δεν καθορίζεται μόνο από τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ή χάνονται, αλλά και από παράγοντες όπως είναι το περιεχόμενο και τα οφέλη των προγραμμάτων απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, ακόμη και κοινωνικής ένταξης. Η αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ αντανακλά σε ένα σημαντικό βαθμό την απόφαση των ανέργων πολιτών να παρουσιαστούν στον Οργανισμό και να δηλώσουν ότι βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας, ακριβώς προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα και να αποκτήσουν πρόσβαση σε παροχές, όπως η κάρτα σίτισης και η δωρεάν χρήση Μέσων Μεταφοράς στην Αττική. Αυτές οι κοινωνικές παροχές δεν προβλέπονταν τα προηγούμενα χρόνια και εξηγούν σε ένα βαθμό την αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων.»

Για τα προγράμματα απασχόλησης για ανέργους του ΟΑΕΔ που θα ανακοινωθούν η κ. Αντωνοπούλου έκανε γνωστό ότι το 2016 εντάσσονται συνολικά σε Προγράμματα Εγγυημένης Απασχόλησης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης περισσότεροι από 143.000 άνεργοι. Συγκεκριμένα, 47.500 μακροχρόνια άνεργοι ή άνεργοι χαμηλού εισοδήματος, δηλαδή οι πιο ευάλωτες ομάδες, επανασυνδέονται με τον χώρο της εργασίας, μέσα από τη νέα γενιά προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους και τις προσφυγικές δομές. Για πρώτη φορά, τα νέα προγράμματα παρέχουν στους ωφελουμένους 8μηνη απασχόληση, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και τη δυνατότητα βελτίωσης του βιογραφικού τους μέσω σεμιναρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα οποία συνοδεύονται από πιστοποίηση των προσόντων. Οι υπόλοιποι 96.500, ανάλογα με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά τους, εντάσσονται σε στοχευμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας που σχεδίασε το υπουργείο Εργασίας με τον ΟΑΕΔ. Σε συνεργασία με τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ έχουμε προγραμματίσει δύο παρεμβάσεις, μία για ηλικίες 50 και άνω και μία για ανέργους ηλικίας 55 ετών και άνω, οι οποίες απευθύνονται στην κατηγορία των ανέργων που δυσκολεύεται ιδιαίτερα να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας. Και για να απαντήσω στο ερώτημά σας, όλος ο σχεδιασμός των προγραμμάτων έγινε έχοντας στη διάθεσή μας ελάχιστους πόρους.

Σε ερώτηση σχετικά με την χρηματοδότηση των προγραμμάτων η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό των δαπανών και έκανε γνωστό ότι με τους ίδιους πόρους θα ωφεληθούν περισσότεροι άνεργοι αλλά και να ενισχυθούν τα προσόντα τους, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας όταν η οικονομία το επιτρέψει.« Ομως είναι γεγονός ότι τα χρήματα για την υποστήριξη των ανέργων δεν αρκούν. Από την πρώτη στιγμή αναζητούμε νέους πόρους, πέραν των διατιθέμενων χρηματοδοτικών εργαλείων και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις.» συμπλήρωσε η κ. Αντωνοπούλου

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook για να μη χάνετε καμία ευκαιρία εργασίας. Κλικάρετε ΕΔΩ

πηγή

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ:

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης αγγελιών (Neuvoo)


Κλίκαρε για θέσεις εργασίας στην περιοχή σου
ΑΤΤΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ –ΗΠΕΙΡΟΣΘΕΣΣΑΛΙΑ –ΣΤΕΡΕΑ-ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΗΤΗ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –  ΘΡΑΚΗ –ΚΕΡΚΥΡΑ –ΙΟΝΙΟ –ΚΥΚΛΑΔΕΣ –ΡΟΔΟΣ –ΑΙΓΑΙΟ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Δείτε άρθρα σχετικά με:
ΟΑΕΔ – ΑΣΕΠ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ