«Καυτό» αναμένεται το επόμενο τριήμερο για το πώς θα διαμορφωθεί ο εργασιακός χάρτης στη χώρα – Αρχής γενομένης από σήμερα, ξεκινάει ένα σερί συναντήσεων και επαφών, ιδιαίτερα από τα μέλη της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να καταλήξουν στις προτάσεις τους για την αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων.

Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε, η σημερινή παρουσία του ίδιου του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην Ελλάδα και η συνάντηση που θα πραγματοποιήσει με το προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), αλλά και με τους κοινωνικούς φορείς.

Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει προγραμματίσει για αύριο να πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της, που είναι η 3η κατά σειρά. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό πρέπει εντός του Ιουλίου να έχει ετοιμαστεί η έκθεση για τις αλλαγές στα εργασιακά, που εστιάζονται στο σκέλος των συλλογικών συμβάσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των ομαδικών απολύσεων. Το σχετικό πόρισμα πρέπει να κατατεθεί έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αφού πρώτα προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO). Στόχος είναι να υπάρξει αξιοποίηση των «βέλτιστων πρακτικών» που ισχύουν στα εργασιακά στην ΕΕ, για να γίνουν και οι ανάλογες τροποποιήσεις στην εργατική νομοθεσία της Ελλάδας.

Η αντιπαράθεση με τους θεσμούς εστιάζεται στο εάν θα καθιερωθεί κατώτατος μισθός, χωρίς να περιλαμβάνει τριετίες και επιδόματα, όπως είναι η πάγια απαίτηση του ΔΝΤ, αλλά και εάν θα καταργηθεί το δικαίωμα άσκησης βέτο στις ομαδικές απολύσεις, από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Η ελληνική πλευρά φαίνεται επίσης, ότι απορρίπτει ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, στον ιδιωτικό τομέα, που όμως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, φαίνεται ότι έχει συζητηθεί… Οι θεσμοί δείχνουν διατεθειμένοι να επιμείνουν στη θεσμοθέτηση μοντέλων ευέλικτης απασχόλησης (πχ μικροεργασία), με το επιχείρημα ότι έτσι θα βελτιωθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Τα αποτελέσματα των διαδοχικών επαφών είναι πιθανό να αναπτύξει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, με συνέντευξη τύπου, που φαίνεται έως τώρα διατεθειμένος να παραχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου.

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook για να μη χάνετε καμία ευκαιρία εργασίας. Κλικάρετε ΕΔΩ

πηγή

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ:

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης αγγελιών (Neuvoo)


Κλίκαρε για θέσεις εργασίας στην περιοχή σου
ΑΤΤΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ –ΗΠΕΙΡΟΣΘΕΣΣΑΛΙΑ –ΣΤΕΡΕΑ-ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΗΤΗ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –  ΘΡΑΚΗ –ΚΕΡΚΥΡΑ –ΙΟΝΙΟ –ΚΥΚΛΑΔΕΣ –ΡΟΔΟΣ –ΑΙΓΑΙΟ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Δείτε άρθρα σχετικά με:
ΟΑΕΔ – ΑΣΕΠ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ