Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή αυξάνονται μια σειρά φόρων και επιβάλλονται νέα τέλη σε σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24% θα σημάνει σειρά μεγάλων ανατιμήσεων.

Αναλυτικά στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται:

Αναμόρφωση ΦΠΑ: Ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από το 23% στο 24%, από την 1η Ιουνίου. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού αναμένεται να προκύψουν ανατιμήσεις πάνω από 1%-2% σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, στα οποία περιλαμβάνονται: ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί κ.λπ.

Σταθερά τηλέφωνα: Από την 1η Ιουνίου κάθε μηνιαίος ή διμηνιαίος λογαριασμός τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας θα επιβαρύνεται με φορολογικό τέλος 5%. Το νέο αυτό «χαράτσι» θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

Καφές: Από την 1η-1-2017 προβλέπεται η επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

Καύσιμα: Από τον Ιούνιο θα αυξηθεί ο ΕΦΚ στη βενζίνη κατά 3 λεπτά το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 8 λεπτά το λίτρο, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 5 λεπτά το λίτρο και στο υγραέριο κίνησης κατά 10 λεπτά το λίτρο. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή θα αυξηθεί περίπου κατά 6-7 λεπτά το λίτρο.

Τσιγάρα-λοιπά προϊόντα καπνού: Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Θα επιβληθεί, από την 1η-1-2017, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το ύψος του θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Ποτά: Προβλέπεται αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα από τα 2,60 στα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο καθώς επίσης και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρίες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου.

Συνδρομητική τηλεόραση: Προβλέπεται επιβολή τέλους 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης από την 1η-1-2017.

«Οχήματα» συλλογικών επενδύσεων: Προβλέπεται η επιβολή ενός νέου φόρου από την 1η Ιουλίου σε εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων, επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κ.λπ.

Ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα δωμάτια: Προβλέπεται, από την 1η-1-2018, η επιβολή φόρου διαμονής:
– 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,
– 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
– 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
– 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,
– 0,25 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 1-2 κλειδιών,
– 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 3 κλειδιών
– 1 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 4 κλειδιών

Τυχερά παίγνια: Η συμμετοχή του Δημοσίου στα μικτά κέρδη των τυχερών παιγνίων θα αυξηθεί από το 30% στο 32,5% για το τμήμα μικτού κέρδους από 100 έως 200 εκατ. ευρώ και στο 35% για το τμήμα του μικτού κέρδους που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ.

πηγή

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook για να μη χάνετε καμία ευκαιρία εργασίας. Κλικάρετε ΕΔΩ

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ:

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης αγγελιών (Neuvoo)


Κλίκαρε για θέσεις εργασίας στην περιοχή σου
ΑΤΤΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ –ΗΠΕΙΡΟΣΘΕΣΣΑΛΙΑ –ΣΤΕΡΕΑ-ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΗΤΗ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –  ΘΡΑΚΗ –ΚΕΡΚΥΡΑ –ΙΟΝΙΟ –ΚΥΚΛΑΔΕΣ –ΡΟΔΟΣ –ΑΙΓΑΙΟ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Δείτε άρθρα σχετικά με:
ΟΑΕΔ – ΑΣΕΠ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ