Το θέμα των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα και την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού νόμου στη γραμμή των δανειστών έσπευσε να ανοίξει ο Θεόδωρος Φέσσας.
Θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην ουσιαστική κατάργησή τους, έφερε στο προσκήνιο ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Μιλώντας νωρίτερα με δημοσιογράφους και λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Επιτροπής Αξιολόγησης για τα εργασιακά, ο κ. Θεόδωρος Φέσσας έθεσε ουσιαστικά το πλάνο των συζητήσεων. Πρότεινε να μπορούν στο εξής, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, να συζητούν και να αποφασίζουν από κοινού, για το πώς θα μοιράζεται το μισθολογικό κόστος, δηλαδή, αν θα είναι σε 12,13,14 ή 15 «κομμάτια», χωρίς αυτό να μειώνεται.
Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τον αριθμό των μισθών που θα χορηγούν, «ανοίγει ο δρόμος» για έμμεση κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε είναι γνωστές και οι ανάλογες απόψεις που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, για το συγκεκριμένο θέμα.
Από τις υπόλοιπες τοποθετήσεις του κ. Φέσσα ξεχωρίζει η πρόθεσή του να ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο της βελτίωση της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα προταθεί στο εξής να μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιούν τους εργαζόμενούς τους περισσότερες ώρες από το προκαθορισμένο, πχ για μία εβδομάδα, όταν η γραμμή παραγωγής θα το απαιτεί, χωρίς όμως να καταβάλλονται πρόσθετες παροχές, δηλαδή υπερωρίες. Απλώς, θα μπορεί η επιχείρηση, μία εβδομάδα μετά, να απασχολεί λιγότερες ώρες τους ίδιους εργαζόμενους και έτσι να ισοσκελίζει τη διαφορά. Η διαδικασία αυτή, θα μπορούσε να ακολουθηθεί, είτε ανά εβδομάδα, είτε ανά μήνα.
Για το σκέλος των ομαδικών απολύσεων ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εμφανίστηκε αρνητικός σε οποιαδήποτε αλλαγή, του θεσμικού πλαισίου που ήδη υπάρχει. Δεν είπε όμως το ίδιο και για τον συνδικαλιστικό νόμο, τον οποίο χαρακτήρισε «παλιό», επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο το ζήτημα του τρόπου προκήρυξης απεργιών, στο εξής.
Είναι γνωστό ότι τα συνδικάτα θεωρούν πώς σε περίπτωση αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, εάν οι αποφάσεις για πραγματοποίηση κινητοποιήσεων θα λαμβάνονται από την πλειοψηφία των εργαζομένων ενός κλάδου, μέσω Γενικής Συνέλευσης και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως γίνεται έως σήμερα, κάτι τέτοιο θα σημάνει ουσιαστικά, την κατάργηση των απεργιών.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ:
Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης αγγελιών (Neuvoo)
Κλίκαρε για θέσεις εργασίας στην περιοχή σου
ΑΤΤΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ –ΗΠΕΙΡΟΣ–ΘΕΣΣΑΛΙΑ –ΣΤΕΡΕΑ-ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΗΤΗ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ –ΚΕΡΚΥΡΑ –ΙΟΝΙΟ –ΚΥΚΛΑΔΕΣ –ΡΟΔΟΣ –ΑΙΓΑΙΟ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Δείτε άρθρα σχετικά με:
ΟΑΕΔ – ΑΣΕΠ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ