«Ασφαλιστική οφειλή» και όχι προνόμιο αποτελεί για τους νέους επιστήμονες η έκπτωση στις ασφαλιστικές τους εισφορές για τα πρώτα πέντε έτη που θα κάνουν έναρξη επαγγέλματος.

Μια οφειλή που ο ασφαλισμένος θα πρέπει να εξοφλήσει έως το τέλος του εργασιακού του βίου, για να καταφέρει να συνταξιοδοτηθεί. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που ουσιαστικά ακυρώνουν την όποια προσπάθεια βελτίωσης είχε γίνει το προηγούμενο τρίμηνο, για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου διαπιστώνεται η επισημοποίηση της κατάργησης του ΕΚΑΣ έως το 2020, χωρίς όμως να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για ποσοστό των δικαιούχων που θα χάσουν τη συγκεκριμένη παροχή ανά έτος. Όμως τονίζεται ότι η μείωση θα γίνει «εμπροσθοβαρώς» με ότι αυτό συνεπάγεται για την περικοπή που επιφυλάσσει το 2017… Σε κάθε περίπτωση, χάνουν από φέτος το επίδομα το 20% των δικαιούχων και ειδικότερα όσοι έχουν εισόδημα πάνω από:

– 7.972 ευρώ καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα (εξαιρούνται συντάξεις αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου, τρομοκρατίας και προνοιακά βοηθήματα).

– 8.884 ευρώ ετήσιο ατομικό φορολογητέο.

– 11.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο.

– 664 ευρώ ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Στο σκέλος των εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά θα ανέλθουν στο 20% για μισθωτούς και για εργοδότες. Το ίδιο ισχύει και για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, των οποίων οι εισφορές υπολογίζονται βάσει του μηνιαίου εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους, καθώς όλοι πλέον εντάσσονται στον νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Το ίδιο ισχύει και για ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, καθώς καταργείται και το αγγελιόσημο… Για τους αγρότες το 20% ασφαλιστικής εισφοράς, θα προκύψει το 2021.

Ως ελάχιστη βάση υπολογισμού για τους ελεύθερους επαγγελματίες ορίζεται το 70% του κατώτατου μισθού. Όσοι είναι νέοι στον κλάδο θα έχουν 14% εισφορά τα δύο πρώτα έτη, 17% τα επόμενα τρία και το 20% προκύπτει από το 5ο έτος ασφάλισης και μετά. Επίσης, για επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, γιατρούς), παρέχεται έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές για ετήσια εισοδήματα από 7.000 έως 13.000 ευρώ. Από αυτό το όριο και άνω, θα προκύπτει μείωση 1% στην έκπτωση για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Για τους αγρότες η σταδιακή αύξηση της εισφοράς τους προκύπτει από το τρέχον έτος, που θα καταβάλλουν το 10%. Το 2017 η εισφορά αυξάνεται στο 17%, το 2018 ανέρχεται στο 16%, το 2019 στο 18%, το 2020 στο 19% για να «κλειδώσει» το 2020 στο 20% του ετήσιου αγροτικού εισοδήματος.

πηγή

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ:

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης αγγελιών (Neuvoo)


Κλίκαρε για θέσεις εργασίας στην περιοχή σου
ΑΤΤΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ –ΗΠΕΙΡΟΣΘΕΣΣΑΛΙΑ –ΣΤΕΡΕΑ-ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΗΤΗ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –  ΘΡΑΚΗ –ΚΕΡΚΥΡΑ –ΙΟΝΙΟ –ΚΥΚΛΑΔΕΣ –ΡΟΔΟΣ –ΑΙΓΑΙΟ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Δείτε άρθρα σχετικά με:
ΟΑΕΔ – ΑΣΕΠ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ