Ποιος από εμάς δεν θέλει να πάει την καριέρα του στο επόμενο στάδιο; Ποιος δεν επιθυμεί να αναδειχθεί επαγγελματικά; Ποιος δεν θέλει να χτίσει ένα άρτιο επαγγελματικό προφίλ;
Η πλειοψηφία σίγουρα θα δώσει θετικές απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που το περιοδικό Forbes παρουσιάζει μια σειρά από λάθη τα οποία όλοι πρέπει να αποφύγουμε, εάν θέλουμε να θωρακίσουμε τη φήμη και το επαγγελματικό μας κύρος στο χώρο εργασίας μας.
Πρόκειται για παραδείγματα… προς αποφυγή, τα οποία είναι ανεξάρτητα από τις περιόδους χαμηλής παραγωγικότητας που όλοι μπορούμε να βιώσουμε στον επαγγελματικό μας χώρο. Πρόκειται για λάθη στα οποία δεν πρέπει να υποπέσουμε, εάν θέλουμε να γίνουμε… το δεξί χέρι του διευθυντή μας, ή αν επιθυμούμε να αυξηθούν οι απολαβές μας.
Οπότε πρέπει να βάλουμε τέλος σε μια σειρά από κακές συνήθειες, τις οποίες οι περισσότεροι ακολουθούμε στο γραφείο, ακόμη κι αν πολλές φορές δεν το καταλαβαίνουμε. Μόλις μπει τέλος, τότε… μόνο καλή εντύπωση μπορείς να κάνεις στους συναδέλφους σου.
Τα προς αποφυγή παραδείγματα κακής επαγγελματικής συμπεριφοράς είναι τα εξής:
– Μην απομονώνεις τον εαυτό σου.
Ακόμη κι αν έχεις πάρα πολύ δουλειά δεν χρειάζεται να εργάζεσαι ακόμη και την ώρα του διαλείμματος ή του μεσημεριανού. Είναι προτιμότερο να περάσεις λίγη ώρα με τους συναδέλφους σου και για να γνωριστείτε καλύτερα και για να ξεχαστεί το μυαλό σου, έστω και για μερικά λεπτά, από το φόρτο εργασίας.
Αν δεν το κάνεις αυτό, αποκόβεις τον εαυτό σου από τους συναδέλφους σου, ακόμη κι αν το κάνεις για λόγους τόνωσης της παραγωγικότητάς σου. Αυτή η τακτική δεν θα λειτουργήσει υπέρ σου.
Εάν δείξεις στους συναδέλφους σου πως έχεις χρόνο για αυτούς τότε κι εκείνοι θα βρουν χρόνο για σένα.
– Mην κουτσομπολεύεις.
Εργασιακός χώρος χωρίς κουτσομπολιό δεν γίνεται, αλλά σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Φήμες κυκλοφορούν από το ένα γραφείο στο άλλο με την… ταχύτητα του φωτός και τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία άμεση σχέση με τις επαγγελματικές επιδόσεις του άλλου.
Σίγουρα δεν θέλεις ένα κακό σχόλιο το οποίο εσύ έχεις κάνει, να… επιστρέψει σε εσένα. Μια γρήγορη απάντηση τύπου «δεν αισθάνομαι άνετα να συζητάω κάτι τέτοιο» όταν αρχίσει να διαδίδεται ένα σχόλιο ή ένα κουτσομπολιό για έναν συνάδελφό σου, μόνο να σε ωφελήσει μπορεί. Άλλωστε, εάν δώσεις μια τέτοια απάντηση, δίνεις αυτόματα και ένα καλό μάθημα προς όλους όσους λατρεύουν το κουτσομπολιό, πως πρέπει να σταματήσουν να το κάνουν.
– Μην αποκαλύπτεις όλα όσα αφορούν την προσωπική σου ζωή.
Μιας και μιλάμε για φήμες, ένας τρόπος να θωρακιστείς απέναντι σε αυτές είναι να μην παρέχεις υπερβολικές πληροφορίες και λεπτομέρειες για την προσωπική σου ζωή. Οι φιλίες στον εργασιακό σου χώρο είναι αναγκαίες, ωστόσο δεν χρειάζεται όλοι οι συνάδελφοί σου να μάθουν τα πιο… σκοτεινά μυστικά σου ή ένα προς ένα τα σημεία που περιλαμβάνει η μακρά λίστα… σφαλμάτων στα οποία έχεις υποπέσει στο πέρασμα της ζωής σου. Να είσαι πάντα φιλικός/φιλική, αλλά τράβα την αναγκαία διαχωριστική γραμμή. Οι συνάδελφοί σου δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τα πάντα για σένα!
– Μην έχεις κακή συμπεριφορά.
Η καλή συμπεριφορά δεν σταματά στα αλλεπάλληλα παράπονα που κάνεις για την προσωπική σου ζωή. Είναι σίγουρα αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, όμως δεν είναι και η χειρότερη. Ακόμη πιο αρνητικό στοιχείο είναι παραπονιέσαι διαρκώς μπροστά στους συναδέλφους σου για ζητήματα που αφορούν την ίδια τη δουλειά. Αν το κάνεις αυτό θα αποκτήσεις τη φήμη… του παραπονιάρη. Και ποιος τελικά θα εμπιστευθεί έναν παραπονιάρη για να του δώσει προαγωγή; Εάν έχεις κάποιο πρόβλημα στη δουλειά, προσπάθησε να βρεις τη λύση του. Προσπάθησε να ελέγξεις τη συμπεριφορά σου
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ:
Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης αγγελιών (Neuvoo)
Κλίκαρε για θέσεις εργασίας στην περιοχή σου
ΑΤΤΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ –ΗΠΕΙΡΟΣ–ΘΕΣΣΑΛΙΑ –ΣΤΕΡΕΑ-ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΗΤΗ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ –ΚΕΡΚΥΡΑ –ΙΟΝΙΟ –ΚΥΚΛΑΔΕΣ –ΡΟΔΟΣ –ΑΙΓΑΙΟ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Δείτε άρθρα σχετικά με:
ΟΑΕΔ – ΑΣΕΠ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ