Οι περισσότεροι νέοι βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την ανάγκη να γράψουν το βιογραφικό τους μόλις τελειώσουν τις σπουδές τους, δηλαδή χωρίς επαγγελματική εμπειρία. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο από ότι ακούγεται διότι δεν είναι εύκολο να βρεις το συγκριτικό σου πλεονέκτημα, αυτό που θα σε βοηθήσει να βρεις δουλειά όταν δεν έχεις καθόλου επαγγελματική εμπειρία.

Η αλήθεια είναι ότι είναι εκνευριστικό να βλέπεις αγγελίες που σου ταιριάζουν αλλά ζητούν χρόνια εμπειρίας. Και όλοι έχουμε αναρωτηθεί «μα πώς θα αποκτήσω εμπειρία αν κανείς δε με προσλαμβάνει τώρα που δεν έχω;». Αυτό σε συνδυασμό με μια αγορά εργασίας με λίγες ευκαιρίες και πολλούς υποψήφιους με προσόντα που ανταγωνίζονται γι’ αυτές τις λίγες θέσεις δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος. Αρκεί να είσαι διαφορετικός από τους υπόλοιπους για να βρεις την πρώτη σου δουλειά. Παρακάτω σου δίνουμε μερικές συμβουλές για να γράψεις ένα βιογραφικό που θα ξεχωρίσει ακόμα και χωρίς σχετική εργασιακή εμπειρία.

Σημεία-κλειδιά για να συντάξεις ένα βιογραφικό χωρίς επαγγελματική εμπειρία

#1 Φτιάξε την πρόταση προσωπικής σου αξίας

Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις. Αυτό σημαίνει να εντοπίσεις τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που θα αποκομίσει μια εταιρία αν προσλάβει εσένα αντί για οποιονδήποτε άλλον. Για να σχεδιάσεις την πρόταση προσωπικής σου αξίας πρέπει να σκεφτείς σε ποιο είναι το πλεονέκτημά σου: τι σου αρέσει να κάνεις, σε τι είσαι καλός και για ποιο λόγο αξίζει μια εταιρία να επενδύσει επάνω σου.

Φτιάξε μια λίστα με τα μαθήματα που σου άρεσαν περισσότερο στη σχολή –μάλλον θα συμπίπτουν με αυτά στα οποία ήσουν καλός– και μια λίστα με πιθανές θέσεις εργασίας που βασίζονται σ’ αυτά τα μαθήματα. Για παράδειγμα, αν σου άρεσαν ο προγραμματισμός, οι βάσεις δεδομένων και η ανάπτυξη αλγορίθμων πιθανότατα θα σου αρέσει κάποια θέση διαχείρισης βάσεων δεδομένων ή ανάπτυξης εφαρμογών. Αν από την άλλη σου άρεσαν περισσότερο η λογιστική, τα εταιρικά οικονομικά ή διοίκηση επιχειρήσεων μάλλον θα σε προσελκύσουν περισσότερο θέσεις οικονομικού συμβούλου ή αναλυτή.

Η πρόταση προσωπικής σου αξίας και το πλεονέκτημα που έχει έναντι των άλλων θα αποτελέσουν τη βάση για να φτιάξεις το βιογραφικό σου.

#2 Αναζήτησε το συγκριτικό σου πλεονέκτημα

Το επόμενο βήμα είναι να βρεις το συγκριτικό σου πλεονέκτημα, δηλαδή αυτό που σε κάνει μοναδικό και σε διαφοροποιεί από τους άλλους υποψήφιους: ξένες γλώσσες, σπουδές στο εξωτερικό, μεταπτυχιακά, εξειδικεύσεις.

#3 Επικεντρώσου στις δεξιότητές σου

Αφού δεν έχεις επαγγελματική εμπειρία, δώσε βάση στις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχεις αναπτύξει στο Πανεπιστήμιο, από καλοκαιρινές δουλειές και άλλες δραστηριότητες όπως αθλήματα ή φοιτητικές οργανώσεις.

Αν για παράδειγμα, έχεις διατελέσει πρόεδρος κάποιας φοιτητικής οργάνωσης μπορείς να γράψεις ότι διαθέτεις διοικητικές ικανότητες, πρωτοβουλία, μπορείς να δημιουργείς κίνητρο στους άλλους κλπ. Αν έχεις εργαστεί σε μια ΜΚΟ μπορείς να γράψεις ομαδικότητα, δέσμευση, υπευθυνότητα.

#4 Μην προσπαθείς να είσαι ο καλύτερος, προσπάθησε να είσαι διαφορετικός

Αναζήτησε ένα σημείο που σε διαφοροποιεί από τους άλλους υποψήφιους. Συγκέντρωσε τις πληροφορίες από τα προηγούμενα βήματα και φτιάξε την ιστορία σου. Μη μένεις στην απλή καταγραφή των σπουδών και των ικανοτήτων σου και προσπάθησε να δείξεις την προσωπικότητά σου μέσω του βιογραφικού σου.

#5 Προσάρμοσε το βιογραφικό σου στις ανάγκες κάθε αγγελίες

Αφού γράψεις το βιογραφικό σου, έχε υπόψη ότι είναι πολύ σημαντικό να το προσαρμόζεις σε κάθε αγγελία που σε ενδιαφέρει. Δεν υπάρχει ένα βιογραφικό-πασπαρτού που να ταιριάζει σε όλες τις θέσεις. Γι’ αυτό προσάρμοσε την ιστορία σου σ’ αυτό που χρειάζεται η εταιρία ώστε να έχεις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

#6 Μη μένεις στο βιογραφικό

Όσο καλό κι αν είναι το βιογραφικό σου δε θα καταφέρεις να πας σε καμιά συνέντευξη αν το χρησιμοποιήσεις σωστά: τα εισαγωγικά σημειώματα, το networking και η ανάπτυξης της πρότασης προσωπικής σου αξίας είναι βήματα που θα σε φέρουν μπροστά από τους άλλους υποψήφιους και θα πολλαπλασιάσουν τις πιθανότητές σου να βρεις δουλειά.

Πώς να γράψεις ένα βιογραφικό χωρίς επαγγελματική εμπειρία

#1 Μορφή

Η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσεις ένα φορμάτ απλό και σαφές που θα βοηθήσει όποιον το διαβάσει να εστιάσει στις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν χωρίς περισπασμούς. Αν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις ένα από τα έτοιμα φορμάτ του Word ξανασκέψου το: αυτό κάνουν όλοι! Είναι απαραίτητο να είσαι διαφορετικός γι’ αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις το δικό σου φορμάτ.

Μερικές συμβουλές για καλύτερο αποτέλεσμα:

  • Γραμματοσειρά: συνιστάται να χρησιμοποιήσεις Arial σε μέγεθος 9-11, Times New Roman σε μέγεθος 12 ή Calibri σε μέγεθος 11.
  • Χρώμα: καλύτερα να χρησιμοποιήσεις άσπρο, μαύρο και αποχρώσεις του γκρι. Αν χρησιμοποιήσεις χρώματα, μην το παρακάνεις και πριν το στείλεις δοκίμασε να το εκτυπώσεις σε ασπρόμαυρο για να βεβαιωθείς ότι μπορεί να διαβαστεί εύκολα.
  • Όνομα αρχείου: θα πρέπει να είναι του τύπου ΌνομαΕπίθετο_ΤίτλοςΑγγελίας.doc

#2 Σπουδές

Είναι μάλλον το πιο σημαντικό κομμάτι ενός βιογραφικού χωρίς επαγγελματική εμπειρία επομένως οι σπουδές σου πρέπει να δείχνουν ότι έχεις και με το παραπάνω τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση που σε ενδιαφέρει. Με αυτήν την έννοια, πρέπει να ξεκινήσεις από το δυνατό σου σημείο και να στηρίξεις εκεί αυτήν την ενότητα.

Για παράδειγμα:
Πτυχίο Διοίκησης και Διεύθυνσης Επιχειρήσεων. Εξειδίκευση στα Οικονομικά Επιχειρήσεων, Λογιστική και Λογιστικά Μαθηματικά. Επιπλέον γνώσεις: Οικονομία, Auditoría. Erasmus στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Πρόσεξε ότι στο παραπάνω παράδειγμα ο τίτλος του πτυχίου καταλαμβάνει μόνο μισή γραμμή. Στη συνέχεια αναφέρονται τα μαθήματα στα οποία διακρίθηκες ή εξειδικεύτηκες ή απλώς σου άρεσαν περισσότερο. Αυτό θα σε διαφοροποιήσει από το 99% των υποψηφίων που γράφουν απλώς τον τίτλο πτυχίου. Αν για παράδειγμα αποφοίτησες πρώτος ή έχεις αριστεύσει σε κάποια μαθήματα, γράψτο.

Θυμήσου: δεν αρκεί απλώς να αναφέρεις τις σπουδές σου, χρειάζεται να κάνεις τη διαφορά.

#3 Ικανότητες και δεξιότητες

Από τις ικανότητες και οι δεξιότητες που διαθέτεις σε συνδυασμό με τις σπουδές σου προκύπτει η πρόταση της προσωπικής σου αξίας. Κάνε μια λίστα με τις δεξιότητές σου βάζοντας πρώτες αυτές που σχετίζονται περισσότερο με τη θέση που δε ενδιαφέρει και αφήνοντας για το τέλος τις τυπικές ικανότητές σου και τις λεπτομέρειες για τις ξένες γλώσσες.

Για παράδειγμα, θα μπορούσες να βάλεις στην αρχή του βιογραφικού σου:

  • Πολύγλωσσος φοιτητής: αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά. Διαθέσιμος για εργασία στο εξωτερικό.
  • Ηγετικές ικανότητες: πρόεδρος των φοιτητών της σχολής Οικονομίας και Διοίκησης.
  • Ομαδική εργασία: εθελοντής σε ΜΚΟ
  • Κίνητρο: Erasmus στη Γαλλία, 5 χρόνια καλοκαιρινής εργασίας στο εξωτερικό.
  • Φιλόδοξος: η λέξη «αδύνατο» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου

Όπως βλέπεις, έχω αιτιολογήσει κάθε δεξιότητα που ισχυρίζομαι ότι διαθέτω και επιπλέον έβαλα και μια προσωπική πινελιά παραθέτοντας μια φράση του Ναπολέοντα. Μπορεί να φαίνεται λίγο παράτολμο αλλά το ζητούμενο είναι να δείξεις ότι είσαι διαφορετικός.

Στο τέλος θα γράψεις τις υπόλοιπες ικανότητες που διαθέτεις:

  • Γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά
  • Γνώσεις: Microsoft Office, βάσεις δεδομένων, λογιστική στο Excel.

#4 Επιπλέον πληροφορίες

Αν χρειάζεται, μπορείς να προσθέσεις επιπλέον πληροφορίες όπως, για παράδειγμα, η θέση εργασίας που θα επιθυμούσες να διεκδικήσεις. Αυτό δείχνει τις προθέσεις σου και δίνει στον εργοδότη σου μια ένδειξη για τις φιλοδοξίες σου. Θα μπορούσες να γράψεις εδώ επιπλέον μαθήματα που έχεις παρακολουθήσει και που σχετίζονται με την αγγελία.

Τώρα έχεις μερικές πληροφορίες για να ξεκινήσεις να γράψεις το βιογραφικό σου. Να θυμάσαι ότι όταν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία, το κλειδί είναι η διαφορετικότητα και η πρωτοτυπία: το βιογραφικό σου πρέπει να δημιουργήσεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εντύπωση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Τέλος, μπορείς να απευθυνθείς στους εξειδικευμένους συνεργάτες μας, με πολυετή εμπειρία στην επιλογή προσωπικού, οι οποίοι θα σου παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού βιογραφικού.

πηγή

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ:

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης αγγελιών (Neuvoo)


Κλίκαρε για θέσεις εργασίας στην περιοχή σου
ΑΤΤΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ –ΗΠΕΙΡΟΣΘΕΣΣΑΛΙΑ –ΣΤΕΡΕΑ-ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΗΤΗ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –  ΘΡΑΚΗ –ΚΕΡΚΥΡΑ –ΙΟΝΙΟ –ΚΥΚΛΑΔΕΣ –ΡΟΔΟΣ –ΑΙΓΑΙΟ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Δείτε άρθρα σχετικά με:
ΟΑΕΔ – ΑΣΕΠ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ