Με μια απόφαση-σταθμό για τα προσωπικά δεδομένα και τις σχέσεις εργασίας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR), εκχωρεί το δικαίωμα στους εργοδότες στις χώρες της ΕΕ να παρακολουθούν τις προσωπικές διαδικτυακές συνομιλίες των εργαζομένων τους!

Η απόφαση αυτή έχει ισχύ για όλα τα κράτη που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να ελέγχουν τα μηνύματα που ανταλλάσσει κάποιος εργαζόμενός τους εν ώρα εργασίας μέσω e-mail και μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την εξέταση της προσφυγής στο ECHR του Ρουμάνου μηχανικού Μπογκντάν Μπαρμπουλέσκου εναντίον του πρώην εργοδότη του, ο οποίος το 2007 τον απέλυσε, αφού, έπειτα από «έλεγχο» που έγινε, η εταιρεία στην οποία εργαζόταν ανακάλυψε ότι ο Μπαρμπουλέσκου εν ώρα εργασίας αντάλλασσε, μέσω της υπηρεσίας άμεσων μηνυμάτων της Yahoo!, μηνύματα με την αρραβωνιαστικιά του και τον αδελφό του.

Ο νεαρός μηχανικός χρησιμοποιούσε τον ίδιο λογαριασμό και για επαγγελματικές επαφές. Ο κ Μπαρμπουλέσκου, πριν προσφύγει στο ECHR, είχε προσφύγει και στη ρουμανική δικαιοσύνη, όμως και εκεί είχε χάσει.

Οι δικαστές στην απόφασή τους σημειώνουν ότι ο μηχανικός είχε λάβει προειδοποίηση σχετική από τον εργοδότη του για το θέμα και πως ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρείας «απαγόρευε τη χρήση τέτοιων προγραμμάτων για προσωπικούς σκοπούς» κι έτσι «ο εργοδότης έδρασε στο πλαίσιο των πειθαρχικών εξουσιών του και απέκτησε πρόσβαση στον εν λόγω λογαριασμό Yahoo Messenger, θεωρώντας ότι οι πληροφορίες σε αυτόν θα σχετίζονταν με επαγγελματικές δραστηριότητες και έτσι η πρόσβαση αυτή ήταν νόμιμη».

Μάλιστα το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Μπαρμπουλέσκου ότι ο εργοδότης του παραβίασε την αρχή της ιδιωτικότητας της αλληλογραφίας, λέγοντας πως «δεν είναι παράλογο για έναν εργοδότη να θέλει να επιβεβαιώσει ότι όντως οι εργαζόμενοί του εκτελούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα εν ώρα εργασίας».

«Παράθυρο»

Το μόνο παραθυράκι που αφήνει η απόφαση είναι, όπως τονίζουν στην απόφασή τους, ότι η χρήση τέτοιων πρακτικών από τους εργοδότες πρέπει παράλληλα να στοχεύει στην προστασία των εργαζομένων από παρακολούθηση από άλλες πηγές ή από το χακάρισμα των λογαριασμών τους.

Σημαντικό είναι επίσης ότι δεν υπάρχει διευκρίνιση για το εάν οι εργοδότες έχουν πλέον το δικαίωμα να παρακολουθούν και τους προσωπικούς φορητούς υπολογιστές, tablets ή smartphones, που φέρνουν στην εργασία τους οι εργαζόμενοι.

Η απόφαση αφορούσε υπολογιστή που ήταν του εργοδότη και είχε παραχωρηθεί στον εργαζόμενο για την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Από τους συνολικά 8 δικαστές του ECHR, μόνο ένας είχε διαφορετική άποψη, ο οποίος στην αιτιολογία του ανέφερε ότι «όλοι οι εργοδότες θα πρέπει, πριν προβούν σε τέτοια μέτρα, να έχουν εξηγήσει λεπτομερώς τους κανονισμούς της εταιρείας στους εργαζομένους τους που τους επιτρέπουν να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των τελευταίων στο Διαδίκτυο. Ολοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ειδοποιηθούν γι’ αυτό προσωπικά και να συναινέσουν».

Πηγή

Δείτε ανοιχτές θέσεις εργασίας ΕΔΩ