Ο “ψηφιακός αλφαβητισμός” είναι πλέον απαραίτητος για τις περισσότερες δουλειές. Η διαρκής ενημέρωση σχετικά με τις νέες τάσεις της τεχνολογίας και τους τρόπους επικοινωνίας και διανομής πληροφορίας είναι απαραίτητο συστατικό για μια επιτυχημένη καριέρα. Κάποτε, το μόνο που αρκούσε ήταν η “ανάγνωση και η γραφή” – τη θέση αυτή σήμερα έχει πάρει ο ψηφιακός αλφαβητισμός.

Ο Δεκέμβριος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας για να δούμε πώς διαμορφώθηκαν οι τάσεις για το 2015. Η Huffington Post Canada παρουσίασε μία αναφορά σχετικά το περιεχόμενο των αγγελιών εργασίας και τα προσόντα που αναζητούσαν οι εργοδότες, όπως τη συνέταξε η ομάδα του Workopolis, συνοψίζοντας πως τα πιο δημοφιλή προσόντα που αναγράφονταν σε αγγελίες εργασίας ήταν επικοινωνιακές δεξιότητεςεξυπηρέτηση πελατώνγνώση πωλήσεωνικανότητες οργάνωσηςεπιτήρησης και ηγεσίαςγνώση χειρισμού προγραμμάτων Microsoft Office και ικανότητες ομαδικής εργασίας.

Πέρα από αυτά τα προσόντα (που από πολλούς θεωρούνται δεδομένα στη σημερινή εποχή), αυτό που θα σας χρειαστεί σίγουρα είναι να συμβαδίζετε με τις νέες τάσεις της εποχής. Στις γνώσεις χειρισμού Η/Υ, που όλοι γράφουμε στο βιογραφικό μας, σημαντική θέση πρέπει να έχουν πλέον η παραγωγήαρχειοθέτηση και διανομή εγγράφων και αρχείων που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό πληροφορίας και αποδεικνύονται με γνώση ExcelWordPowerPoint ή ανάλογων προγραμμάτων, καθώς και η εξαγωγή και η σύνταξη αναφορών (reporting).

Αναφαίρετο μέρος αυτών είναι πλέον η κατανόηση και ο χειρισμός των social media, τα οποία αποτελούν για πολλούς εργοδότες τον μοναδικό τρόπο προώθησης των προϊόντων ή/και υπηρεσιών τους. Αυτό ισχύει ακόμα και για τομείς όπως το ανθρώπινο δυναμικό, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη προϊόντων και, φυσικά, το marketing. «Πακέτο» με τα social media είναι για πολλούς και οι πιο αναπτυγμένες γνώσεις προγραμματισμού, όπως γλώσσες για τη δημιουργία ιστοσελίδων (HTML5), για δημιουργία και διαχείριση βάσεων δεδομένων (nosql, jQuery, Tableau κ.α.), αλλά και μέθοδοι ελέγχου απόδοσης (όπως το Google Analytics). Τέλος, φαίνεται πως υπάρχει μία αυξανόμενη τάση για ζήτηση στελεχών με ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις που συνδυάζουν Η/Υ και ιατρικά ή παραϊατρικά επαγγέλματα.

ΠΗΓΗ

Δείτε επίσης:

Είσαι άνεργος; 35 άρθρα συμβουλευτικής του 2015 που πρέπει να διαβάσεις