Οχτώ μέτρα με τα οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να ενισχύσει την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα τα χαράματα στη Βουλή.

Αυτά προβλέπουν:

· Την ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΕΔ στην κατάρτιση προγραμμάτων απασχόλησης

· Την εξάμηνη παράταση της αναστολής πλειστηριασμού στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη

· Την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης μέχρι 31/1/2015

· Τη χρηματοδότηση των Περιφερειακών προνοιακών ιδρυμάτων από το Υπ. Εργασίας

· Τη συλλογή στοιχείων για όλα τα κοινωνικά επιδόματα από το Υπ. Εργασίας

·  Τη σύσταση Κέντρων Κοινότητας από τους δήμους

·  Την κάλυψη των αναγκών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας

Πιο αναλυτικά
1. Δίδεται η δυνατότητα στον ΟΑΕΔ να καταρτίζει Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα μισθό 431-495 ευρώ, με την εποπτεία του ΑΣΕΠ, συγχρηματοδοτούμενα από τους πόρους του ΕΣΠΑ, για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, με απασχόληση των ανέργων απευθείας σε Δήμους και Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως σε σχολεία και νοσοκομεία.

2. Θα ισχύσουν και για τις επόμενες προσκλήσεις του Δικαιούχου (Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης και Άλλων Πόρων του Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας) και γενικά για όλες τις δράσεις της κοινωφελούς εργασίας οι νέες διατάξεις που ενισχύουν το ρόλο του ΟΑΕΔ

3. Παρατείνεται η εξάμηνη αναστολή της διαδικασίας του δημόσιου πλειστηριασμού που ενεργείται για την εκποίηση της περιουσίας της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “ΦΙΛΚΕΡΑΜ JOHNSON AE BIOMHXANIA KEΡΑΜΙΚΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ” που εδρεύει στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

4. Θα υπάρξει μέχρι 31 Ιανουαρίου 2015 ολοκλήρωση της κάλυψης των ωφελούμενων από το πρόγραμμα που παρείχε α) δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για το 2015 μέχρι 300 kwh ανά μήνα, και δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος, β) επιδότηση ενοικίου μισθωμένης κατοικίας για το 2015 με δυνατότητα ανανέωσης και εντός του 2016 καθώς και γ) επιδότησης σίτισης για το έτος  2015.

5) Δημιουργείται πρόβλεψη της δυνατότητας επιχορήγησης των Περιφερειών από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να επιχορηγούνται μέσω αυτών πάσης φύσης προνοιακά ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου.

6) Δίδεται η δυνατότητα στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ) να συλλέγει στοιχεία των χορηγούμενων κοινωνικών επιδομάτων για να επιτευχθεί πλήρως  η εποπτεία και ο συντονισμός από πλευράς υπ. Εργασίας.

7) Θα μπορούν οι δήμοι να συστήνουν και να λειτουργούν “Κέντρα Κοινότητας”, δηλαδή δομών κοινωφελούς χαρακτήρα και ανθρωπιστικού προορισμού για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες.

8) Δίδεται η δυνατότητα κάλυψης άμεσης και επιτακτικών αναγκών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας.

ΠΗΓΗ

Δείτε ανοιχτές θέσεις εργασίας ΕΔΩ