Ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι σκληρός, ανταγωνιστικός και ευμετάβλητος – απαιτεί διαρκή εγρήγορση και ικανότητα προσαρμογής σε δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία να θυμάσαι, είναι πως η επιχειρηματικότητα, δεν έχει να κάνει μόνο με τις business, αλλά – κυρίως – με την ικανότητα ενός ατόμου να καινοτομεί και να δημιουργεί προστιθέμενες αξίες για τους άλλους.
Η επιτυχία στον ευρύ χώρο της επιχειρηματικότητας δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα κέρδη, με τα χρήματα. Πίσω απ’ αυτά και πίσω από το κύρος του να δηλώνεις «επιχειρηματίας», υπάρχει μια ολόκληρη διαδρομή. Ένα ταξίδι γεμάτο δυσκολίες, επιτυχίες, αποτυχίες, αναποδιές και «παρενέργειες» για τις οποίες οφείλεις να είσαι προετοιμασμένος.
Στη ζωή ενός επιχειρηματία έρχονται στιγμές που ακόμα και τα πιο απλά πράγματα γίνονται περίπλοκα
Οι επιχειρηματίες είναι εκπαιδευμένοι να υπεραναλύουν τα πάντα, με αποτέλεσμα να ξεχνούν να απολαμβάνουν τις μικρές χαρές της ζωής. Η προσήλωσή τους στο να αναζητούν ευκαιρίες και ιδέες, κάποιες φορές τους εμποδίζει να σκεφτούν απλά, ως καταναλωτές.
Το να ψάχνεις, όμως, διαρκώς για «παραθυράκια» είναι κουραστικό, τόσο για σένα όσο και για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σου. Η διαρκής αναζήτηση νέων προοπτικών η ευκαιριών μπορεί σταδιακά να σε απομακρύνει από όλες τις ρουτίνες της καθημερινότητας και τις απολαύσεις που αυτές προσφέρουν. Όταν διαρκώς προσπαθείς αν πουλήσεις κάτι σε άλλους, ξεχνάς πόσο σημαντικό είναι που και που να αγοράζεις αυτά που σου πουλάνε οι άλλοι.
Το να είσαι συνεχώς «στην πρίζα» για να μην πιαστείς κορόιδο μπορεί να σε οδηγήσει σε μια συνωμοσιολογική θεώρηση των πραγμάτων. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν προσπαθούν όλοι να σε εξαπατήσουν ή να κερδίσουν κάτι εις βάρος σου. Κάνουν απλώς κι αυτοί τη δουλειά τους και καλό θα είναι να αφήνεις τον εαυτό σου να την απολαύσει χωρίς καχυποψία ή δεύτερες σκέψεις.
Ακόμα και τα πιο δημιουργικά «Αν» μπορούν να εξελιχθούν σε τροχοπέδη
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν αγωνίζονται μόνο για να εξελίξουν τη δουλειά τους, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό, με αποτέλεσμα να βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με τα «Αν». Με ερωτήματα του τύπου «Τι θα συμβεί αν;» και «Τι θα συμβεί αν δεν;». Συχνά, χωρίς να το καταλαβαίνουν, όσο περισσότερο εξετάζουν τις προοπτικές τους, τόσο λιγότερες προοπτικές αφήνουν ανοιχτές.
Ενώ, λοιπόν, η προσπάθεια για προσωπική εξέλιξη είναι όχι απλώς θεμιτή, αλλά και ζητούμενο, η υπερβολή της μπορεί να αποδειχθεί αρνητικός παράγοντας. Κι αυτό, γιατί υπάρχει πάντα ένα «τι θα συμβεί αν;» που κάποια στιγμή θα σε εμποδίσει να ξεχωρίσεις τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το πραγματοποιήσιμο από το οραματικό, το ρεαλισμό από τη φαντασίωση.
Όλα διορθώνονται
Αυτή είναι μια θετική «παρενέργεια» της επιχειρηματικότητας, αφού είναι δεδομένο ότι ως επιχειρηματίας, όχι απλώς μαθαίνεις να αναζητάς και να βρίσκεις λύσεις στα προβλήματα, αλλά και να μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια μέχρι οι λύσεις όντως να βρεθούν. Οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να γεννούν ιδέες ακόμα κι όταν το τοπίο γύρω τους είναι στείρο και άγονο. Κυρίως τότε.
Παρόλα αυτά, οφείλεις να διαλέγεις τις μάχες που θέλεις να δώσεις. Αν ανοίξεις πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, κινδυνεύεις να χάσεις τη συγκέντρωσή σου και – κατά συνέπεια – τον πόλεμο.