Της Νικολέτας Ντάμπου. Μια εφαρμογή για κινητά, η οποία μπορεί να «εξετάσει» τις ελιές στο δέρμα, δημιούργησε Κύπριος φοιτητής αποσκοπώντας στην πρόληψη του καρκίνου στο δέρμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Νίκος Μούζουρας, μαζί με τον Ανδρέα Πογιατζή, φοιτητή στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, διακρίθηκαν στο διαγωνισμό «Startup Boot Camp» που διοργανώθηκε στη Rijeka της Κροατίας, όπου και κέρδισαν την πρώτη θέση παρουσιάζοντας την εφαρμογή «DermaTrack».

Όπως αναφέρεται, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα διαθέτει εργαλεία που εξυπηρετούν την παρακολούθηση και ανάλυση των ελιών πάνω στο δέρμα, με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Οι χρήστες, φωτογραφίζοντας μια ελιά, μπορούν να αναλύσουν τα χαρακτηριστικά της, όπως η συμμετρικότητα, το μέγεθος, το χρώμα, ώστε να προσδιοριστεί το ποσοστό της επικινδυνότητάς της. Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Τυπικό σύμπτωμα μελανώματος αποτελεί η εμφάνιση νέας ελιάς ή η αλλοίωση υπάρχουσας ελιάς. Τυπικά χαρακτηριστικά της αλλοίωσης είναι τα εξής:

  • Η ελιά που μεγάλωσε
  • Η ελιά που άλλαξε σχήμα
  • Η ελιά που άλλαξε χρώμα
  • Η ελιά που αιμορραγεί ή έχει κρούστα στην επιφάνειά της
  • Ηελιά που πονά ή προκαλεί φαγούρα

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, είναι όμως συνηθέστερο στην πλάτη, τα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπο. Αν και πιο σπάνιο από το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, το μελάνωμα είναι πολύ πιο επικίνδυνο, καθώς είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος.

life2day.gr