Αυξήσεις για δουν μέσα στο 2025 στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ – Πότε θα τις δούμε και τις ισχύει με τους «κόφτες»;
Σε στοχευμένες αυξήσεις στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ – παιδιών, στεγαστικής συνδρομής καθώς και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – αναμένεται να προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και οικογένειας στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ήδη από τη ΔΕΘ.
Η αύξηση των τριών επιδομάτων θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα ( σήμερα το συνολικό κόστος είναι 1,9 δισ. ευρώ) καθώς πολλοί πολίτες έχουν χάσει τον τελευταίο χρόνο τις παροχές λόγω της αύξησης των εισοδημάτων τους. Η στόχευση θα αφορά σε αυστηρότερα και δικαιότερα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων, ώστε να κατευθύνονται εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη.
Η αναζήτηση εργασίας θα αποτελέσει ένα νέο βασικό κριτήριο προκειμένου οι δικαιούχοι να μην επαναπαύονται, ζώντας από τα επιδόματα, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου που επεξεργάζονται αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής.
Οι αυξήσεις που έρχονται στα επιδόματα
Οι αλλαγές που προωθούνται στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ:
- Αυξάνεται το ΕΕΕ από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί. Αναλόγως αυξάνονται και τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
- Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
- Ενοποιούνται η δεύτερη και η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
- Αυξάνεται και η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ήτοι σε 75 ευρώ, και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
Οι αλλαγές στο επίδομα παιδιού
Πιο συγκεκριμένα, για το επίδομα παιδιού θα υπάρξει αλλαγή στις κλίμακες με επικρατέστερο σενάριο οι τρείς κλίμακες που υπάρχουν σήμερα να γίνουν δύο και να ενισχυθεί η χαμηλότερη.
Η αύξηση που εξετάζεται για το 2025 είναι της τάξης του 20%. Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες παροχές θα κυμανθούν από 34 ευρώ έως 168 ευρώ ( από 140 σήμερα) ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Οι σημαντικότερες αλλαγές θα αφορούν τους τρίτεκνους, οι οποίοι δε θα χάνουν την ιδιότητα μετά την ενηλικίωση του παιδιού, κάτι που εξασφαλίζει διευκολύνσεις, πχ στην στρατιωτική θητεία.
Τα προνόμια των τριτέκνων θα συγκλίνουν με εκείνα των πολυτέκνων όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, τις μεταγραφές φοιτητών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και τον κοινωνικό τουρισμό.
«Οι τρίτεκνοι άκουσαν σημαντικά πράγματα από τον Πρωθυπουργό για το θέμα των μετεγγραφών χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και για την αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ» επεσήμανε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, δηλώνοντας ότι «καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη στις μεγάλες οικογένειες».
Ακόμη όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επιβραβεύουν τους εργαζόμενους τους όταν αποκτούν πολυμελή οικογένεια .Έτσι από φέτος όσοι εργοδότες δίνουν μπόνους έως 5.000 στο προσωπικό τους, θα απαλλάσσονται από τη φορολογία ενώ η απαλλαγή θα προσαυξάνεται για κάθε νέα γέννηση.
Τα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς
Παράλληλα, τα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξάνονται σε 1673 ( κόστος 20 εκατ. ευρώ) ενώ και οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξάνονται κατά 20.000.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το επίδομα γέννησης έχει ήδη αυξηθεί στα 3.500 ευρώ ενώ και η χορήγηση του επιδόματος μητρότητας επεκτάθηκε σε 9 μήνες .
Αλλα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας είναι η κατάργηση του φόρου 15% του φόρου για ασφάλιση υγείας παιδιών έως την ενηλικίωσή τους, ο δωρεάν έλεγχος της γονιμότητας για γυναίκες 30 -35 ετών και η απλοποίηση των διαδικασιών για την εξωσωματική γονιμοποίηση στον ΕΟΠΠΥ.
Το υπουργείο θα τρέξει τους επόμενους μήνες καμπάνια για το θέμα της γονιμότητας καθώς πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα νέα ζευγάρια αγνοούν τα επιστημονικά δεδομένα.
Τα εν λόγω μέτρα έρχονται να προστεθούν στην αύξηση του αφορολόγητου, τη μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, την αύξηση των voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς , το επίδομα γέννησης και μητρότητας, το μειωμένο ωράριο για τους γονείς ,το ολοήμερο σχολείο ,τα σχολικά γεύματα και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».
Πότε θα δούμε τις αυξήσεις και πότε θα μπουν «κόφτες»;
Για πρώτη φορά θα θεσπιστεί «κόφτης» στη χορήγηση του επιδόματος παιδιών και καθορίζεται για μια οικογένεια με δύο παιδιά στα 220.000 ευρώ (αξία ακίνητης περιουσίας) ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο θα μπει στα 1.600 κυβικά.
Αυτό σημαίνει αν μια οικογένεια έχει μία κύρια κατοικία και ένα πατρικό στο χωριό, κινδυνεύει να τεθεί αυτομάτως εκτός επιδομάτων.
Καθώς και στο επίδομα στέγασης εισάγεται το κριτήριο της κινητής περιουσίας που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Έτσι το αυτοκίνητο ή τα αυτοκίνητα που έχει στην κατοχή της μία οικογένεια καθώς και οι καταθέσεις που διατηρεί στην τράπεζα ίσως οδηγήσουν 2 στους 10 σημερινούς δικαιούχους στο να τα χάσουν.
Υπενθυμίζεται πως το Επίδομα Παιδιού λάμβαναν το φθινόπωρο του 2023 περίπου 635.000 οικογένειες, ενώ φέτος μόλις 521.724 (στοιχεία Σεπτεμβρίου). Αντίστοιχα οι δικαιούχοι του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος μειώθηκαν φέτος από 210.000 στις 190.000.
Οι αυξήσεις επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αναμένεται να τις δουν οι δικαιούχοι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 σύμφωνα με τα όσα έχουμε δει σε διάφορα δημοσιεύματα.
Πηγή: neolaia.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιταγή ακρίβειας: Ημερομηνία και Δικαιούχοι. Νταντάδες της γειτονιάς– Οι προϋποθέσεις. ΑΣΕΠ: 9.871 νέες προσλήψεις. Πώς να βγείτε στην σύνταξη νωρίτερα