Η τελική ρύθμιση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τις συντάξεις αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη και να κατατεθεί στη Βουλή.

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει μια νέα ρύθμιση που θα εξασφαλίσει στους συνταξιούχους την αύξηση της σύνταξής τους κατά 2,5% από τον Ιανουάριο, χωρίς αυτή να μειωθεί λόγω της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ).

Η ΕΑΣ είναι ένα ειδικό ποσοστό κράτησης που επιβάλλεται στις συντάξεις και αυξάνεται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Αν δεν υπάρξει παρέμβαση, οι συνταξιούχοι που θα δουν αύξηση λόγω του 2,5%, μπορεί να βρεθούν με μεγαλύτερη κράτηση, πράγμα που θα εξανεμίσει ή και θα μειώσει την αύξηση που τους αναλογεί.

Η ρύθμιση που εξετάζεται από το υπουργείο προβλέπει δύο βασικές επιλογές. Σύμφωνα με την πρώτη, οι συνταξιούχοι που θα περάσουν σε υψηλότερη κλίμακα ΕΑΣ λόγω της αύξησης, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν εισφορά με το ποσοστό της παλιάς κλίμακας, χωρίς επιπλέον κρατήσεις. Η δεύτερη επιλογή –η οποία είναι και η πιο πιθανή, καθώς έχει χαμηλότερο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό– προβλέπει ότι οι συντάξεις θα «παγώσουν» στο ανώτερο ποσό της κλίμακας στην οποία βρίσκονται ήδη, αποφεύγοντας έτσι την υπερβολική επιβάρυνση.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν την αύξηση χωρίς να ανησυχούν ότι θα την «χάσουν» λόγω της μετάβασης σε υψηλότερη κλίμακα ΕΑΣ.

Η τελική ρύθμιση αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη και να κατατεθεί στη Βουλή. Η ρύθμιση αυτή είναι μέρος ευρύτερων παρεμβάσεων για τη στήριξη των συνταξιούχων και των εργαζομένων. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο τη μείωση των βαρών στους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 50 θέσεις εργασίας και με καλούς μισθούς