Η επιδοματική πολιτική για τη θέρμανση αναμένεται να αλλάξει, με στόχο να προσαρμοστεί στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και την ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αλλαγές αυτές θα συμβάλλουν τόσο στη στήριξη των νοικοκυριών όσο και στον περιορισμό των κρατικών δαπανών. Κύριο μέλημα είναι η στροφή περισσότερων νοικοκυριών προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές θέρμανσης, όπως ο ηλεκτρισμός.

Αναμένεται η διαφοροποίηση του επιδόματος ανάλογα με την πηγή ενέργειας. Το πετρέλαιο θα επιδοτείται λιγότερο λόγω των υψηλών εκπομπών ρύπων, ενώ οι υψηλότερες επιδοτήσεις θα δοθούν σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Ειδικότερα:

  1. Πετρέλαιο: Θα λάβει τη μικρότερη επιδότηση.
  2. Φυσικό αέριο, ξύλο και πέλλετ: Θα επιδοτηθούν, αλλά σε χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.
  3. Ηλεκτρικό ρεύμα: Θα επιδοτηθεί περισσότερο, καθώς θεωρείται η πιο “καθαρή” επιλογή θέρμανσης.

Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: μια προκαταβολή 60% τον Δεκέμβριο και η εξόφληση τον Απρίλιο, με βάση τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής. Οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση μέσω της γνωστής πλατφόρμας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Επιπλέον, θα επεκταθεί το διάστημα επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος για όλη τη σεζόν, ενώ το επίδομα για το ρεύμα θα είναι 25% υψηλότερο από αυτό του πετρελαίου. Τέλος, θα δοθεί επιδότηση 50-60% για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ενθαρρύνοντας έτσι τη χρήση αυτής της ενεργειακά αποδοτικής τεχνολογίας.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1.100 προσλήψεις με απολυτήριο γυμνασίου και 2.500 με απολυτήριο λυκείου. Θέσεις σε LIDL, Σκλαβενίτης, Praktiker, Fraport. Υπάλληλοι Γραφείου σε Ιατρεία, Εταιρείες