Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στην Ελλάδα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη μείωση των ρύπων και την ανανέωση του στόλου των οχημάτων.

Μετά από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα εξετάζει τη σταδιακή αύξηση των τελών για παλαιότερα και ρυπογόνα οχήματα, ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να είναι απαλλαγμένα από τα τέλη κυκλοφορίας.

Το βασικό πρόβλημα είναι η παλαιότητα των οχημάτων στη χώρα, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων είναι 17,3 χρόνια και των φορτηγών άνω των 20 ετών. Τα νέα τέλη θα βασίζονται στις εκπομπές ρύπων, με τα οχήματα που εκπέμπουν λιγότερους ρύπους να πληρώνουν λιγότερα τέλη, ενώ τα παλαιότερα, πιο ρυπογόνα οχήματα θα επιβαρύνονται περισσότερο.

Παράλληλα, θα εξεταστούν τρόποι για να ενισχυθεί η απόσυρση παλαιών οχημάτων μέσω οικονομικών κινήτρων και επιδοτήσεων για την αγορά πιο φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων. Ωστόσο, αναγνωρίζεται η ανάγκη να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, που μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τα οχήματά τους.

Τέλη Κυκλοφορίας

Οι νέες ρυθμίσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2026 και μετά, προβλέπουν τα οχήματα που εκπέμπουν λιγότερους ρύπους να υπόκεινται σε μια κλιμακωτή κλίμακα τελών, ανάλογα με το επίπεδο των εκπομπών τους.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να εξετάσει τις ήδη υπάρχουσες φορολογικές δομές και να βρει τρόπους ώστε να μην επιβαρύνει υπερβολικά τους ιδιοκτήτες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι ενδέχεται να μην έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης του οχήματός τους. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει και μία εντιμη συμπεριφορά της Κυνβέρνησης, σε όλους αυτούς που άλλαξαν ήδη το αυτοκίνητό τους, θέλοντας να απολαύσουν τα ισχύοντα φορολογικά κίνητρα.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για δίκαιη μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία, το σχέδιο προβλέπει επίσης τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για την απόσυρση των παλαιότερων οχημάτων. Αυτά τα κίνητρα μπορεί να περιλαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις, προγράμματα ανταλλαγής ή επιδοτήσεις για την αγορά πιο φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο σχολικό επίδομα 300€ σε 35.000 μαθητές. Έκτακτο επίδομα: Οι 5 κατηγορίες που θα πάρουν επιπλέον 200€. ΑΣΕΠ 6Κ/2024: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 1.592 νέες μόνιμες προσλήψεις