Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) που προσφέρει επιταγές (voucher) για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών είναι μια πρωτοβουλία που προάγει την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη των ανέργων και εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Οι επιταγές αυτές επιτρέπουν στους δικαιούχους να παρακολουθήσουν θέατρο ή σινεμά σε μειωμένες τιμές, ενώ το πρόγραμμα καλύπτει και παιδικές παραστάσεις.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα παρέχει:

  • Για θέατρο:
    • Μέγιστη αξία 15 ευρώ για κεντρικές θεατρικές σκηνές.
    • Μέγιστη αξία 12 ευρώ για παιδικές παραστάσεις.
  • Για κινηματογράφο:
    • Επιδότηση 6 ευρώ για γενικές προβολές.
    • Επιδότηση 5 ευρώ για παιδικές ταινίες.
    • Για προβολές 3D: 10 ευρώ για ενήλικες και 9 ευρώ για παιδιά.

Οι αιτήσεις συνήθως ανοίγουν στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, και το voucher μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους έως το τέλος Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της πρόσβασης των εργαζομένων και των οικογενειών τους σε πολιτιστικά δρώμενα, προσφέροντας τους την ευκαιρία να απολαύσουν ποιοτικές παραστάσεις και ταινίες σε προσιτές τιμές.

Οι δικαιούχοι είναι άνεργοι και εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, και η διαδικασία συμμετοχής γίνεται μέσω ηλεκτρονικής αίτησης στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με τη χορήγηση επιταγών θεάματος στους δικαιούχους – ωφελούμενους.

Δικαιούχοι/Ωφελούμενοι του Προγράμματος

1. Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος ορίζονται:

i) Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,

ii) ασφαλισμένοι λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2024 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,

iii) άνεργοι εγγεγραμμένοι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Για τις κατηγορίες δικαιούχων (i) και (ii) και για τις περιπτώσεις των εγγεγραμμένων ανέργων μέχρι δώδεκα (12) μήνες στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ως άνω κατηγορίας (iii) δικαιούχων, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξαρτήτως από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του φορολογικού έτους 2023 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000,00 €.
Για τις περιπτώσεις των εγγεγραμμένων ανέργων άνω των δώδεκα (12) μηνών στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ως άνω κατηγορίας (iii) δικαιούχων, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξαρτήτως από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του φορολογικού έτους 2023 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα εισοδηματικά κριτήρια της υπουργικής απόφασης που εκδίδεται.

2. Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος ορίζονται:

α) Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας πέντε ετών και άνω, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών ή του άλλου γονέα. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2024.

β) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών.
Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας των ωφελούμενων μελών είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

3. Για τους σκοπούς της παρούσας ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος:

α) Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος,
β) οι επιλεγέντες δικαιούχοι- ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος προηγούμενου έτους που τους επεβλήθη κύρωση μη συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο σχολικό επίδομα 300€ σε 35.000 μαθητές. Έκτακτο επίδομα: Οι 5 κατηγορίες που θα πάρουν επιπλέον 200€. ΑΣΕΠ 6Κ/2024: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 1.592 νέες μόνιμες προσλήψεις