Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21 που δεν έχουν οφειλές προς τον ΟΠΕΚΑ τον μήνα Δεκέμβριο θα λάβουν συνολικά ποσό που αντιστοιχεί σε τρείς μήνες επιδόματος.

Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την τακτική πληρωμή της έκτης δόσης, θα λάβουν και την έξτρα δόση που είναι το μισό του ποσού που λαμβάνουν κάθε δίμηνο.

Για να λάβουν οι δικαιούχοι την έξτρα δόση του επιδόματος παιδιού Α21, δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια από την πλευρά τους. Ωστόσο, υπάρχουν δύο σημαντικές προϋποθέσεις:

  1. Εγκεκριμένη αίτηση: Η αίτηση για το επίδομα πρέπει να έχει ήδη υποβληθεί και εγκριθεί, και να βρίσκεται σε κατάσταση “υποβληθείσα”.
  2. Μη ύπαρξη οφειλών προς τον ΟΠΕΚΑ: Οι δικαιούχοι δεν πρέπει να έχουν οφειλές προς τον ΟΠΕΚΑ. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω αλλαγής κλίμακας επιδόματος είτε από οφειλές από προηγούμενα έτη (π.χ., εάν έχουν λάβει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά).

Σε περίπτωση που υπάρχουν τέτοιες οφειλές, το ποσό της έξτρα δόσης θα συμψηφιστεί με τα χρωστούμενα. Δηλαδή, αντί να λάβουν ολόκληρη την προσαύξηση, θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει μέρος ή το σύνολο των οφειλών τους.

Παραδείγματα με τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι:

  • Οικογένεια με 1 παιδί:
    • Λαμβάνει 140 ευρώ κάθε δύο μήνες, δηλαδή 70 ευρώ το μήνα.
    • Η έξτρα δόση θα είναι 70 ευρώ, άρα το συνολικό ποσό τον Δεκέμβριο θα είναι 210 ευρώ (140 ευρώ τακτική δόση + 70 ευρώ έξτρα δόση).
  • Οικογένεια με 2 παιδιά:
    • Λαμβάνει 280 ευρώ κάθε δύο μήνες, δηλαδή 140 ευρώ το μήνα.
    • Η έξτρα δόση θα είναι 140 ευρώ, άρα το συνολικό ποσό τον Δεκέμβριο θα είναι 420 ευρώ (280 ευρώ τακτική δόση + 140 ευρώ έξτρα δόση).
  • Οικογένεια με 3 παιδιά:
    • Λαμβάνει 560 ευρώ κάθε δύο μήνες, δηλαδή 280 ευρώ το μήνα.
    • Η έξτρα δόση θα είναι 280 ευρώ, άρα το συνολικό ποσό τον Δεκέμβριο θα είναι 840 ευρώ (560 ευρώ τακτική δόση + 280 ευρώ έξτρα δόση).
  • Οικογένεια με 4 παιδιά:
    • Λαμβάνει 840 ευρώ κάθε δύο μήνες, δηλαδή 420 ευρώ το μήνα.
    • Η έξτρα δόση θα είναι 420 ευρώ, άρα το συνολικό ποσό τον Δεκέμβριο θα είναι 1.260 ευρώ (840 ευρώ τακτική δόση + 420 ευρώ έξτρα δόση).

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο υπολογίζονται και τα ποσά από τις άλλες κλίμακες

  • Οικογένεια με 1 παιδί που λαμβάνει 84 ευρώ κάθε δύο μήνες (42 ευρώ το μήνα), θα πάρει 42 ευρώ ως έκτακτη δόση, και συνολικά 126 ευρώ (84 ευρώ τακτική δόση + 42 ευρώ έξτρα δόση).
  • Οικογένεια με 2 παιδιά που λαμβάνει 168 ευρώ κάθε δύο μήνες (84 ευρώ το μήνα), θα πάρει 84 ευρώ ως έκτακτη δόση, και συνολικά 252 ευρώ (168 ευρώ τακτική δόση + 84 ευρώ έξτρα δόση).

Όλες οι υπόλοιπες πληρωμές του Α21 έτους 2024

Πληρωμές για το επίδομα παιδιού πραγματοποιούνται κάθε δυο μήνες και η κάθε δόση αφορά τους δυο μήνες του επιδόματος.

Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 4 δόσεις του επιδόματος παιδιού Α21 για το τρέχον έτος. Απομένουν άλλες 2 τακτικές πληρωμές και μια εμβολιμη.

Πέμπτη δόση:

30 Νοεμβρίου η πέμπτη δόση για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Έκτη δόση:
Τελευταία εργάσιμη Δεκεμβρίου η έκτη και η τελευταία δόση για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. (Η συγκεκριμένη δόση κανονικά θα πληρωνόταν τελευταία εργάσιμη Ιανουάριου, αλλά πληρώνεται Δεκέμβριο για να κλίσουν οι πληρωμές του έτους)

Εμβόλιμη πληρωμή Ιανουάριου:

Τελευταία εργάσιμη ημέρα Ιανουάριου θα καταβληθεί το επίδομα παιδιού Α21 σε όσους δεν έχουν λάβει το επίδομα στις προηγούμενες πληρωμές, έχουν εκκρεμότητες η έχουν αποκτήσει τέκνα για τα οποία δεν θα έχουν λάβει τα αντίστοιχα ποσά στις προηγούμενες πληρωμές.

**Όλες οι δόσεις αρχίζουν να πληρώνονται απο την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της καθορισμένης ημερομηνίας.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικό επίδομα για 9 μήνες σε μη μισθωτές μητέρες. Πού θα γίνουν οι 19.181 προσλήψεις στο δημόσιο. 10.000€ για ανακαίνιση σπιτιού. Θέσεις για Γραμματείς, Υπαλλήλους Γραφείου, Εργάτες κ.α.