Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης 15 Οκτωβρίου,  φέρνοντας και τον προβληματισμό για το επίδομα θέρμανσης 2024-2025.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως όσοι θέλουν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης,  που θα ξεκινήσει και σε χαμηλότερη τιμή από πέρυσι όπως όλα δείχνουν,  δεν χρειάζεται να περιμένουν πότε θα ανοίξει το myΘερμανση για τις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης 2024-2025.

Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να δώσουν στον πρατηριούχο το ΑΦΜ του δικαιούχου και τον αριθμό παροχής της κυρίας κατοικίας τους,  για την οποία θα αιτηθουν για το επίδομα θέρμανσης.

Παρακάτω θα δείτε τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα θέρμανσης ώστε να πληρωθειτε.

Το επίδομα θέρμανσης για το 2024 αναμένεται να ανακοινωθεί εντός Οκτωβρίου, με τα ποσά και τα κριτήρια να είναι ίδια με τις προηγούμενες χρονιές. Το επίδομα θα καλύπτει όλα τα είδη καυσίμων: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα και τηλεθέρμανση.

Βασικά κριτήρια για τους δικαιούχους:

  • Εισοδηματικά όρια:
    • Άγαμοι: Ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ
    • Έγγαμοι: Ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ, αυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο (29.000 για ένα παιδί, 34.000 για δύο παιδιά, 39.000 για τρία παιδιά)
  • Ακίνητη περιουσία:
    • Άγαμοι: Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ
    • Έγγαμοι/μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 300.000 ευρώ

Ύψος επιδόματος:

Το επίδομα θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, ενώ σε περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες μπορεί να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ. Προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση αγορών διπλάσιας αξίας από το ποσό του επιδόματος έως τις 31 Μαρτίου 2025.

Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση, και τα κριτήρια αναμένεται να παραμείνουν σταθερά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

1. Οι επιδοτούμενες μορφές καυσίμων είναι μόνο τα παρακάτω:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  • φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  • βιομάζα (πέλετ)
  • θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Τι θα ισχύει για τα καυσόξυλα

Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2024 έως και την 31η Μαρτίου 2025.

2. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΑΙΤΗΣΗ

Αίτηση θα γίνεται στο παρακάτω σύνδεσμο

www.aade.gr/mythermansi

3. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:

  • για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2025 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2024 έως 31.03.2025 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2025.
  • Η καταχώριση παραστατικών γίνεται στην ίδια εφαρμογή, που έγινε η υποβολή της αίτησης, αλλά στην δεύτερη καρτέλα αυτή των ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ
  • ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, σε αυτή τη περίπτωση η καταχώρηση των παραστατικών αγοράς γίνεται από τον πρατηριούχο στο δικό του σύστημα. Θα χρειαστείτε μόνο το αριθμό παροχής της κατοικίας που δηλώθηκε στην αίτηση και το ΑΦΜ του αιτούντα.

4. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ Ο ΑΙΤΟΥΝΤΑΣ

Αν έγγαμο ζευγάρι η με σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλει αίτηση με κωδικούς taxis της συζύγου. ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΩΘΕΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ, αρκεί φυσικά εκείνος μέσα στο δικο του λογαριασμό MyΑΑΔΕ να έχει καταχωρημένο αριθμό λογαριασμού που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να είναι ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ η σε περίπτωση συνδικαιουχων, να είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΩΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ.

Τι να προσέξουμε ιδιαίτερα

1). Για να εισπράξει ο δικαιούχος το επίδομα θέρμανσης πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τα οποιαδήποτε παραστατικά η σύνδεση της παροχής θέρμανσης μου ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ/ΑΙΤΟΥΝΤΑ

Παράδειγμα: Αν μισθώνω κατοικία και έχω αέριο πρέπει απαραίτητα η σύνδεση αερίου να είναι στο όνομα ΜΟΥ(μισθωτής) και όχι στου εκμισθωτή μου (ιδιοκτήτη).

2). ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ΑΦΟΥ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ, ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Η ΑΓΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΦΜ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Η ΣΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ (αυτή που κάνει ο διαχειριστής) ΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Ποιοι παίρνουν προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης

Το 50% των χρημάτων του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί σαν προκαταβολή σε όσους είχαν πάρει το επίδομα θέρμανσης την χειμερινή περίοδο 2023-2024.

Σημαντικό να αναφέρουμε πώς οι δικαιούχοι, που έλαβαν πέρυσι το επίδομα, θα λάβουν το ίδιο πόσο με πέρυσι προκαταβολικά..

Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2023 – 2024, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά τη περυσινή περίοδο.

Το ποσό που θα προκαταβάλλεται θα αφαιρείται από τις καταβολές του επιδόματος που γίνονται την ίδια ημερομηνία και τις αμέσως επόμενες.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 50 θέσεις εργασίας και με καλούς μισθούς