Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με στόχο να διορθώσει μια στρέβλωση που πλήττει τους συνταξιούχους, οι οποίοι, παρά τις αυξήσεις στις συντάξεις τους, βλέπουν μειώσεις λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Συγκεκριμένα, η αύξηση των συντάξεων οδηγεί ορισμένους συνταξιούχους να υπερβαίνουν το όριο των 1.400 ευρώ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με την εισφορά, η οποία ανέρχεται σε 3%. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που λάμβανε 1.390 ευρώ και μετά την αύξηση ξεπερνά το όριο, βλέπει μείωση στη σύνταξή του λόγω της ΕΑΣ.

Στόχος της ρύθμισης είναι να διορθωθεί αυτό το τεχνικό ζήτημα, ώστε κανένας συνταξιούχος να μην χάνει το όφελος από τις αυξήσεις που δικαιούται, εξαιτίας της ΕΑΣ. Όπως διευκρινίζεται, δεν αλλάζει η ύπαρξη του μηχανισμού της ΕΑΣ, αλλά προστίθεται ένας διορθωτικός μηχανισμός για να αποφευχθεί η μείωση, ενώ οι συνταξιούχοι συνολικά λαμβάνουν αύξηση στη σύνταξή τους.

Στόχος της ρύθμισης είναι να διορθωθεί αυτό το τεχνικό ζήτημα, ώστε κανένας συνταξιούχος να μην χάνει το όφελος από τις αυξήσεις που δικαιούται, εξαιτίας της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Η αύξηση στις συντάξεις, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα κυμαίνεται μεταξύ 2,2% και 2,5%, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συντάξεις: Πώς να κερδίσετε μέχρι και 9 χρόνια. Ποιοι δικαιούνται το νέο επίδομα ύψους 300€. ΑΣΕΠ: Τρέχουν δεκάδες προκηρύξεις μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Σπίτι μου 2: Χιλιάδες ήδη να αναζητούν ακίνητα