Η χρήση του νυχτερινού τιμολογίου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών για τα νοικοκυριά, καθώς η τιμή ανά kWh είναι μειωμένη κατά τις ώρες εκτός αιχμής (off-peak).

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις ενεργοβόρες συσκευές, όπως κλιματιστικά, πλυντήρια ρούχων/πιάτων, και θερμοσίφωνες.

Το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου 2024 έως τις 30 Απριλίου 2025. Το πρόγραμμα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή:

  • Για τους πελάτες στην ηπειρωτική χώρα και στα διασυνδεδεμένα νησιά, το ωράριο θα είναι από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.
  • Για τους πελάτες στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, το ωράριο θα είναι από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:30 έως τις 17:30.

Αυτό το πρόγραμμα ισχύει για τους καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο νυχτερινό τιμολόγιο, και προσφέρει οικονομικότερο ρεύμα στις συγκεκριμένες ώρες, επιτρέποντας τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνήσουν με τον προμηθευτή τους ή να επισκεφθούν τον ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ.

Πώς ενεργοποιούμε το Νυχτερινό Τιμολόγιο;

Για να ισχύσει το Νυχτερινό Τιμολόγιο θα πρέπει να έχουμε εγκατεστημένο μετρητή με χρονοχρέωση. Αυτός είναι ένας μετρητής με δύο κοντέρ, ένα για την ημερήσια ζώνη και ένα για την νυχτερινή. Αν δεν έχουμε, τον ζητάμε από τον ΔΕΔΔΗΕ στα τηλέφωνα 11500 ή 2111900500, ανεξαρτήτως ποιος είναι ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε επιλέξει.

Θα υπάρξει μια χρέωση 34,00 € συν ΦΠΑ για τη συμμετοχή μας στη δαπάνη εγκατάστασης. Το κόστος αυτό είναι δυνατόν να αλλάξει και καθορίζεται επίσης από τον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος φορέας όσον αφορά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για νυχτερινό ρεύμα. Ο ΔΕΔΔΗΕ καθορίζει το ωράριο που ισχύει το Νυχτερινό Τιμολόγιο, καθορίζει επίσης το κόστος εγκατάστασης αλλά όχι τις τιμές.

Για να ζητήσουμε Νυχτερινό Τιμολόγιο, θα πρέπει ο λογαριασμός να εκδίδεται στο δικό μας όνομα ή στο όνομα του/της συζύγου. Την ενεργοποίηση του Νυχτερινού Τιμολογίου την ζητάμε από τον πάροχό μας, ο οποίος καθορίζει τις τιμές αλλά όχι το ωράριο.

Πόσο οικονομικό είναι το νυχτερινό τιμολόγιο;

Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν πολλούς καταναλωτές είναι το: “Πόσο μειωμένο είναι το νυχτερινό ρεύμα;” Η απάντηση εξαρτάται ανάλογα τη χρήση και τον χρόνο κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το νυχτερινό τιμολόγιο μας συμφέρει όταν χρησιμοποιούμε, κατά την διάρκεια που ισχύει το ωράριο, ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα όπως πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, θερμοσίφωνα, ηλεκτρικό σίδερο, κλιματιστικά, ηλεκτρική κουζίνα κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές το οικονομικό νυχτερινό ρεύμα είναι μονόδρομος.

Σημαντικό κέρδος έχουμε επίσης και από τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ώρο πχ (ψυγείο, καταψύκτης, ηλεκτρονικές συσκευές σε αναμονή κλπ.) γιατί το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν θα χρεώνεται με τη μειωμένη τιμή της νύχτας. Το νυκτερινό τιμολόγιο λοιπόν εξοικονομεί χρήματα και από τις συσκευές που έχουν μόνιμη και διαρκή κατανάλωση μέρα – νύχτα.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 50 θέσεις εργασίας και με καλούς μισθούς