Πότε αναμένεται να προκηρυχθεί ο 2ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

«Σάρκα και οστά» παίρνει ο 2ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, καθώς ξεκινούν οι διαδικασίες για την έκδοση της σχετικής προκήρυξης τους επόμενους μήνες. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής είναι να εκδοθεί η σχετική προκήρυξη στο τέλος του έτους και ο 2ος γραπτός διαγωνισμός να γίνει μέχρι την άνοιξη του επόμενου.

Ο 2ος γραπτός διαγωνισμός θα ακολουθήσει την «πεπατημένη» του πρώτου με μικρές διαφορές. Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να συμμετάσχουν στην γραπτή δοκιμασία, η οποία θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα. Οι χιλιάδες υποψήφιοι που αναμένεται να δηλώσουν συμμετοχή δεν θα διαγωνιστούν όλοι μαζί αλλά σε δόσεις και παρόμοια θέματα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των ηλεκτρονικών εξετάσεων.

Αφού οι εξετάσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά, το ΑΣΕΠ θα είναι σε θέση να εκδώσει πολύ γρήγορα τις βαθμολογίες των υποψηφίων, ώστε να προχωρήσει στη Β’ φάση του διαγωνισμού, όπου οι επιτυχόντες θα κληθούν να διαλέξουν θέσεις και να καταθέσουν δικαιολογητικά.

Να σημειωθεί ότι πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν στο proson.gr ότι κρίνεται επιβεβλημένη η διεξαγωγή του 2ου γραπτού διαγωνισμού μέχρι την άνοιξη του 2025, καθώς πολλές θέσεις από τον πρώτο διαγωνισμό έχουν μείνει κενές. Το ΑΣΕΠ θα δώσει την ευκαιρία στους επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού να διεκδικήσουν κάποιες από αυτές, ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι θέσεις έμειναν κενές λόγω έλλειψης υποψηφίων.

Την ανάγκη της άμεσης διενέργειας του 2ου διαγωνισμού παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, ο οποίος δήλωσε πως οι υποψήφιοι ΤΕ που πέρασαν τη βάση είναι πολύ λιγότεροι από τις θέσεις και έτσι θα χρειασθεί νέος διαγωνισμός για πολλές θέσεις ακόμη και του 2024. Το ίδιο συνέβη στη κατηγόρια ΠΕ, όπου σχεδόν 300 θέσεις έχουν μείνει κενές.

Στόχος του υπουργείου και του ΑΣΕΠ είναι οι υποψήφιοι που θα πετύχουν 2ο πανελλήνιο στον γραπτό διαγωνισμό να έχουν διοριστεί μέχρι το φθινόπωρο του 2025. Οι επιτυχόντες του 2ου γραπτού διαγωνισμού θα καλύψουν τις θέσεις πτυχιούχων (ΠΕ και ΤΕ) που θα εγκριθούν στους προγραμματισμούς προσλήψεων των ετών 2025 και 2026 καθώς και όσες έμεινα κενές από τον πρώτο γραπτό διαγωνισμό.

Τα θέματα του διαγωνισμού

Ο δεύτερος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα πρότυπα του πρώτου. Η ηλεκτρονική εξέταση θα περιλαμβάνει τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας όπου αξιολογούνται δεξιότητες όπως γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, η αντιληπτική ταχύτητα και η ακρίβεια, o επαγωγικός και παραγωγικός συλλογισμός καθώς και ένα σύνολο σαφώς ορισμένων και παρατηρήσιμων εργασιακών συμπεριφορών που, βάσει επιστημονικών ερευνών, σχετίζονται με την επιτυχημένη απόδοση στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και, ειδικότερα, με το Ενιαίο Πλαίσιο Δεξιοτήτων του ν. 4940/2022.

Παράλληλα για να μπορεί ο υποψήφιος να κατανοήσει τη βάση των εργασιακών μοτίβων θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί και σε διάφορα μέρη των ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ.

Πιο αναλυτικά, η γραπτή εξέταση θα πραγματοποιηθεί μέσω προσαρμοστικών τεστ (Computerized Adaptive Testing – CAT) που θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και / ή άλλου είδους κλειστού τύπου ερωτήσεων και για την τρίτη ενότητα περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών που θα αφορούν προσομοίωση εργασιακών καταστάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr, η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση θα περιλαμβάνει τις παρακάτω τρεις ενότητες δοκιμασιών (τεστ):

  • Γλωσσικός και Παραγωγικός Συλλογισμός
  • Μαθηματικός και Επαγωγικός Συλλογισμός
  • Διαχείριση Εργασιακών Σεναρίων (Προϋποθέτει γενικές γνώσεις

Πηγή: proson.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 50 θέσεις εργασίας και με καλούς μισθούς