Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει ξεκινήσει από τον Μάιο του 2024 στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας για τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες.

Αυτοί οι έλεγχοι βασίζονται σε δεδομένα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και επικεντρώνονται στις δηλώσεις αναπροσαρμογής αποδοχών των εργαζομένων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 1.170 επιχειρήσεις και οι αποδοχές 8.518 εργαζομένων. Από αυτούς, σε 286 επιχειρήσεις και για 1.949 εργαζόμενους, διαπιστώθηκε ότι οι αποδοχές δεν είχαν αναπροσαρμοστεί σύμφωνα με τα νομοθετημένα κατώτατα όρια. Μετά από τις παρεμβάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, οι επιχειρήσεις αυτές συμμορφώθηκαν, ενώ σε 43 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 49.200 ευρώ.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, με στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας και τη δίκαιη αμοιβή των εργαζομένων.

Η Επιθεώρηση Εργασίας, απευθυνόμενη σε κάθε εργαζόμενο, τονίζει:

• Είναι παράνομο να σας πληρώνει ο εργοδότης σας λιγότερο από τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό, γι’ αυτό ελέγξτε τον μισθό σας και μιλήστε με τον προϊστάμενό σας ή τον υπεύθυνο μισθοδοσίας, για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την αύξηση του μισθού που δικαιούστε. Ο κατώτατος μισθός είναι νόμος και όχι επιλογή!

• Μπορείτε να καταγγείλετε τον εργοδότη σας, εάν σας υποαμείβει. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Επιθεώρηση Εργασίας για περαιτέρω λεπτομέρειες, εφόσον χρειαστεί, απευθυνόμενοι στο τοπικό Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων της περιοχής σας. Η Επιθεώρηση Εργασίας εξετάζει κάθε καταγγελία που λαμβάνει. Οι επιθεωρητές θα εξετάσουν τις αμοιβές όλου του προσωπικού στον χώρο εργασίας σας, όχι μόνο τις δικές σας. Εάν επιθυμείτε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποιος έκανε την καταγγελία.

• Η Επιθεώρηση Εργασίας θα διαπιστώσει εάν σας οφείλονται χρήματα και θα πει στον εργοδότη σας να σας τα καταβάλει απευθείας. Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν θα κλείσει την υπόθεση έως ότου σας καταβληθούν οι οφειλές και αν δεν υπάρχει συμμόρφωση θα επιβάλει κυρώσεις.

• Ο νόμος για τον κατώτατο μισθό ισχύει σε όλη την ελληνική επικράτεια για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κανένας εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει στους εργαζομένους του τον νόμιμο κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο μέρισμα. 1.592 νέες προσλήψεις στο δημόσιο και με απολυτήριο δημοτικού. ΔΕΔΔΗΕ: 152 νέες μόνιμες προσλήψεις σε 49 περιοχές. Νέες θέσεις εργασίας με μισθούς έως 3.000€