Με σημαντικές αλλαγές ξεκινάει το πρόγραμμα για τα χαμηλοτοκα και άτοκα στεγαστικά δάνεια “Σπίτι μου 2”.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” που θα καλύπτει τους τόκους από τα στεγαστικά δάνεια που θα λάβουν οι δικαιούχοι από τις συνεργαζομενες τράπεζες.

Όλες οι αλλαγές που θα υπάρξούν στο πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”.

Το νέο πρόγραμμα για στεγαστικά δάνεια στοχεύει στη διευκόλυνση ατόμων και ζευγαριών ηλικίας 25 έως 50 ετών, παρέχοντας οικονομική στήριξη για την απόκτηση κατοικίας. Οι σημαντικότερες αλλαγές που εισάγονται στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν:

  1. Διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια: Το πρόγραμμα αφορά άτομα ή ζευγάρια έως 50 ετών.
  2. Εισοδηματικά όρια: Δικαιούχοι είναι άτομα με εισόδημα έως 20.000 ευρώ για άγαμους, 28.000 ευρώ για ζευγάρια (συν 4.000 ευρώ για κάθε παιδί), και έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες (συν 5.000 ευρώ ανά παιδί).
  3. Αξία και χαρακτηριστικά ακινήτων: Αφορά ακίνητα με αξία έως 250.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ., και κατασκευή μέχρι το 2007.
  4. Όροι δανεισμού: Το πρόγραμμα προσφέρει δάνεια έως 190.000 ευρώ με διάρκεια έως 30 έτη, εκ των οποίων το 50% είναι άτοκο και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τρίτεκνους, το ποσοστό άτοκου δανείου αυξάνεται στο 75%.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά….αφού μέσα στις 60 ημέρες μετά την προέγκριση από την τράπεζα οι δικαιούχοι θα πρέπει να βρουν σπίτι. Κάτι που στις περισσότερες περιοχές δεν είναι δυνατόν λόγω μικρού αριθμού ακινήτων που είναι διαθέσιμα και καλύπτουν τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Στο προηγούμενο πρόγραμμα εντός της σχετικής προθεσμίας ο αιτών όφειλε να γνωστοποιήσει στο πιστωτικό ίδρυμα το αιτούμενο ποσό δανείου, το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή στην οποία προτίθεται να το αγοράσει και να προσκομίσει τα έγγραφα που απαιτούνται, ώστε το πιστωτικό ίδρυμα να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Εφόσον η εν λόγω προθεσμία περνούσε άπρακτη, η οικονομική προέγκριση έπαυε να ισχύει.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα παιδιού Α21: Τα νέα κριτήρια. Θέσεις σε 19 εταιρίες (ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΑΝΤΕΝΝΑ, Παπαστράτος, Παπαδόπουλος, Aegean κ.α.) Θέσεις σε ΕΛΓΑ, Ελληνική Αστυνομία, ΟΚΑΝΑ–ΚΕΘΕΑ, μουσεία και δήμους