Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα διάφορα προγράμματα επιδότησης και άτοκων δανείων για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Αναλυτικά:

Τα προγράμματα για ανακαίνιση σπιτιού – Δικαιούχοι – Αιτήσεις – Τι καλύπτουν

Είτε μέσω ανακαίνισης για ενοικίαση, είτε με επιδοτούμενες ενεργειακές αναβαθμίσεις, αυτά τα προγράμματα παρέχουν σημαντικά οικονομικά κίνητρα, όπως άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις.

1. Ανακαινίζω – Νοικιάζω 2024

Το πρόγραμμα αυτό είναι ήδη ανοιχτό για αιτήσεις και απευθύνεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους για μελλοντική ενοικίαση. Καλύπτει έως 60% του κόστους ανακαίνισης, με μέγιστη επιδότηση 8.000 ευρώ. Για εργασίες έως 13.000 ευρώ, το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από τους ιδιοκτήτες. Απαιτείται η διαθεσιμότητα του ακινήτου προς ενοικίαση για τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την ανακαίνιση.

Η επιδότηση αφορά ένα ακίνητο ανά ενδιαφερόμενο με χρήση κατοικίας, εφόσον:

  • διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%),
  • το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
  • έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,
  • το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και
  • οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι όροι της επιδότησης

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (13.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο εξήντα τοις εκατό (60%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών, και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

  • τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,
  • μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών.

2. Αναβαθμίζω το Σπίτι μου (2025)

Αναμένεται να ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025 και προσφέρει άτοκα δάνεια για ενεργειακές αναβαθμίσεις χωρίς εισοδηματικά ή ηλικιακά κριτήρια. Οι εργασίες που επιδοτούνται περιλαμβάνουν θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων και φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το δάνειο μπορεί να φτάσει έως 25.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 7 ετών.

Το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» καλύπτει μια σειρά από βασικές εργασίες βελτίωσης κατοικιών, όπως:

  • Θερμομόνωση
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων
  • Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων
  • Συστήματα θέρμανσης και ψύξης

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι η πλήρης επιδότηση των τόκων από το κράτος, καθιστώντας τα δάνεια άτοκα για τους δικαιούχους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του οικονομικού οφέλους: για δάνειο ύψους 25.000 ευρώ και 7ετούς διάρκειας, χωρίς επιδότηση το μηνιαίο ποσό αποπληρωμής μπορεί να φτάσει τα 390 ευρώ με επιτόκιο 7-8%. Με την επιδότηση και μηδενικό επιτόκιο, το ποσό αυτό μειώνεται στα 310 ευρώ.

Με προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τράπεζες, το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» αναμένεται να ωφελήσει περίπου 20.000 πολίτες. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές με σειρά προτεραιότητας, γεγονός που καθιστά κρίσιμη την έγκαιρη υποβολή τους.

Το πρόγραμμα αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών, προσφέροντας ταυτόχρονα οικονομική ελάφρυνση στους πολίτες μέσω των άτοκων δανείων. Αναμένονται περαιτέρω λεπτομέρειες και οδηγίες όταν δημοσιευθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή του, όπου η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025.

3. Εξοικονομώ 2024

Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ανοίξει το φθινόπωρο του 2024 και παρέχει επιδοτήσεις για ενεργειακές αναβαθμίσεις με έμφαση σε αντλίες θερμότητας, θερμομόνωση, συστήματα ζεστού νερού και αντικατάσταση κουφωμάτων. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως 70%, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια.

Χαρακτηριστικά και Κριτήρια

  • Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Απευθύνεται σε ιδιοκτήτες που σκοπεύουν να ενοικιάσουν το ακίνητο μετά την ανακαίνιση, με ανώτατο εισόδημα 40.000 ευρώ και περιουσία έως 300.000 ευρώ.
  • Αναβαθμίζω το Σπίτι μου: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, προσφέρει άτοκα δάνεια με μέγιστη διάρκεια 7 ετών.
  • Εξοικονομώ 2024: Υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και προϋποθέσεις για την κατοικία που πρέπει να πληρούνται για την αίτηση.

Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2024» θα τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο, φέρνοντας σημαντικές καινοτομίες και κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Με επιδοτήσεις που φτάνουν έως το 70%, το πρόγραμμα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τους, ενώ θα περιέχει και ειδικές προβλέψεις για τους πληγέντες στην Θεσσαλία.

Για το 2024, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εστιάζει κυρίως στην εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, σε ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ευρεία υιοθέτησή τους έως το 2029.

Για το «Εξοικονομώ 2024»:

  • Αντλίες Θερμότητας: Υψηλές επιδοτήσεις για την εγκατάστασή τους.
  • Θερμομόνωση: Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω θερμομονωτικών υλικών.
  • Συστήματα Ζεστού Νερού: Αναβάθμιση σε ενεργειακά αποδοτικά συστήματα.
  • Αντικατάσταση Κουφωμάτων: Τοποθέτηση νέων, αποδοτικότερων κουφωμάτων.
  • Διαδικασία Ένταξης στο Πρόγραμμα

Για την ένταξη στο Εξοικονομώ 2024, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

1. Συγκέντρωση Δικαιολογητικών:

  • Δελτίο Ταυτότητας ή Διαβατήριο
  • Οικοδομική Άδεια ή άλλα έγγραφα νομιμοποίησης του ακινήτου
  • Λογαριασμός ΔΕΗ
  • Εκκαθαριστικό Σημείωμα και Δήλωση Ε1, Ε9

2. Συνεργασία με Μηχανικό:

Ο μηχανικός θα ελέγξει την εγκυρότητα των δικαιολογητικών, θα κάνει αυτοψία στο κτίριο και θα εκδώσει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Σε περίπτωση λαθών στα τετραγωνικά μέτρα ή στη διεύθυνση του ακινήτου, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο Ε9, για να έχετε περισσότερες πιθανότητες η αίτησή σας να γίνει δεκτή.

3. Υποβολή Αίτησης:

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και αξιολογείται με βάση μόρια και κριτήρια. Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται από τα μόρια που θα συγκεντρώσει κάθε αίτηση.

Τονίζεται ότι για να είναι μια κατοικία επιλέξιμη, πρέπει να χρησιμοποιείται κανονικά και να μην είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση (π.χ. Airbnb).

Οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ 2024» θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, τα προγράμματα για επιδοτήσεις για ανακαίνιση είναι τρία. Το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω 2024» είναι ανοιχτό, τα άλλα δύο «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» και «Εξοικονομώ 2024» θα ανοίξουν τους επόμενους μήνες για αίτηση, τότε θα γίνουν γνωστές και περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 50 θέσεις εργασίας και με καλούς μισθούς