Ανατροπή σε ανατροπή σε ότι αφορά τα προγράμματα εξοικονόμησης Αλλάζω συσκευή 2 και Αλλάζω θερμοσίφωνα. Τι θα γίνει τελικά και πότε θα ανοίξουν οι αιτήσεις.

Πότε οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Αλλάζω θερμοσίφωνα και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ενεργοβόρων θερμοσιφώνων με ηλιακούς θερμοσίφωνες επιδοτεί τους δικαιούχους ανάλογα με το εισόδημά τους. Το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται:

  • 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά
  • 50% για νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών, ενώ παράλληλα βοηθά στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τους καταναλωτές.

Πηγές από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναφέρουν πως η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου. Ακόμα, όμως, και αν υπάρξει καθυστέρηση λίγων ημερών, η διαδικασία θα «τρέξει» σίγουρα μέσα στο φθινόπωρο.

Αποτελεί συνέχεια του πρώτου προγράμματος, το οποίο είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς ανακυκλώθηκαν συνολικά 68.000 παλαιοί ενεργοβόροι θερμοσίφωνες με ηλιακούς.

Το πρόγραμμα θα αφορά όλα τα νοικοκυριά της Επικράτειας και θα δοθεί προτεραιότητα στα επιλαχόντα νοικοκυριά του πρώτου κύκλου του προγράμματος, τα οποία θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και θα τους δοθεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή αίτησης. Εφόσον ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων από τα νοικοκυριά που έχουν προτεραιότητα, ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός μέχρις εξάντλησης του θα είναι διαθέσιμος για υποβολή αιτήσεων από τα υπόλοιπα νοικοκυριά.

Αλλάζω συσκευή 2 για το φούρνο και πλυντήριο πότε οι αιτήσεις

Το πρόγραμμα “Αλλάζω Συσκευή 2” φαίνεται να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στην έναρξή του, παρά τις αρχικές προσδοκίες. Οι λόγοι για αυτές τις καθυστερήσεις φαίνεται να σχετίζονται με τεχνικά και διοικητικά προβλήματα, τα οποία αφορούν κυρίως τη χρηματοδότηση και τον συντονισμό των διαδικασιών. Αυτά τα ζητήματα έχουν προκαλέσει αναβολή της εφαρμογής του προγράμματος, και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί νέα ημερομηνία έναρξης.

Επιπλέον, υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στους όρους συμμετοχής ή στον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος πριν από την τελική έναρξη, κάτι που μπορεί να αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας ή τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Αυτό έχει προκαλέσει απογοήτευση σε πολλούς ενδιαφερόμενους που περίμεναν να αντικαταστήσουν παλαιές συσκευές μέσω του προγράμματος, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πότε θα μπορέσουν να συμμετάσχουν.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 50 θέσεις εργασίας και με καλούς μισθούς