Το νέο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025, παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των κατοικιών τους.

Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή ηλικίας, και στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων.

Οι εργασίες που επιδοτούνται περιλαμβάνουν:

  • Θερμομόνωση
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων
  • Τοποθέτηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η πλήρης κάλυψη του επιτοκίου από το κράτος, προσφέροντας 100% επιδότηση των τόκων. Αυτό σημαίνει ότι το δάνειο θα είναι άτοκο, χωρίς επιπλέον έξοδα για τους δανειολήπτες.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ωφελήσει περίπου 20.000 πολίτες. Το ανώτατο ποσό δανείου θα φτάνει τα 25.000 ευρώ, με περίοδο αποπληρωμής από 3 έως 7 χρόνια.

Σε αντίθεση με το «Εξοικονομώ», το νέο πρόγραμμα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, επιτρέποντας σημειακές βελτιώσεις, όπως αγορά κλιματιστικών, χωρίς την απαίτηση συνολικής ενεργειακής αναβάθμισης. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση με σειρά προτεραιότητας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό θα συμπληρώσει άλλα προγράμματα, όπως το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των κλειστών ακινήτων, ενισχύοντας την αγορά ακινήτων και τη στέγαση.

Δήλωσε σχετικά: «Μιλάμε για 400 εκατομμύρια ευρώ, έως 25.000 ευρώ άτοκο δάνειο -επαναλαμβάνω, άτοκο δάνειο-, με περίοδο αποπληρωμής από τα 3 έως τα 7 χρόνια, για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών, χωρίς ουσιαστικά εισοδηματικά κριτήρια και πολύ εύκολο στην εκταμίευση.

Εκτιμώ ότι και γι’ αυτό το πρόγραμμα θα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Κι αυτό το πρόγραμμα θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές του επόμενου έτους και θα συμπληρώσει, προφανώς, τα υπόλοιπα προγράμματα, όπως το “Ανακαινίζω – Νοικιάζω”, τα οποία έχουν έναν βασικό σκοπό: να μπορέσουμε να βγάλουμε στην αγορά περισσότερα κλειστά σπίτια, περισσότερα κλειστά διαμερίσματα, μέσα από την επιδότηση διαδικασίας ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης αυτών των κλειστών σπιτιών.

Και, προφανώς, η πολιτική μας για τη στέγη δεν εξαντλείται μόνο εκεί. Θέλω να τονίσω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στον θεσμό της Κοινωνικής Αντιπαροχής».

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Sport Pass 300€: Πότε αναμένεται. Νέες θέσεις σε ΟΚΑΝΑ, Σκλαβενίτης, ACS, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΔΕΛΤΑ, ΔΕΔΔΗΕ, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. ΔΥΠΑ: Αιτήσεις για επίδομα 400€