Κάθε γονιός έχει δικαίωμα να λάβει ένα επίδομα που χορηγείται συνολικά για 4 μήνες,  οι δύο από των οποίων επιδοτούνται από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Συγκεκριμένα αφορά την χορήγηση της γονικής αδείας ανατροφής παιδιού από την ΔΥΠΑ και τον εργοδότη.

Οι γονείς δικαιούνται επιχορήγηση για τη γονική άδεια ανατροφής παιδιού από τη ΔΥΠΑ, με ειδικούς όρους για περιπτώσεις δίδυμων, τρίδυμων ή περισσότερων τέκνων, καθώς και για μονογονεϊκές οικογένειες. Ας δούμε τις λεπτομέρειες:

Δικαίωμα σε γονική άδεια και επιχορήγηση

  • Κάθε γονέας έχει δικαίωμα σε 2 μήνες επιχορήγησης για γονική άδεια ανατροφής για κάθε παιδί που γεννιέται.
  • Για γονείς με δίδυμα, τρίδυμα ή περισσότερα παιδιά, δικαιούνται επιπλέον 2 μήνες επιχορήγησης συνολικά, ανεξάρτητα από το πόσα παιδιά γεννήθηκαν ταυτόχρονα.

Παράδειγμα για δίδυμα:

  • Ένας γονέας με δίδυμα μπορεί να λάβει συνολικά 8 μήνες γονική άδεια, με επιχορήγηση για 6 μήνες (2 μήνες για το πρώτο παιδί, 2 μήνες για το δεύτερο παιδί, και 2 επιπλέον μήνες συνολικά για τα δίδυμα).

Μονογονεϊκές οικογένειες:

  • Οι μονογονείς δικαιούνται διπλάσια άδεια και επιχορήγηση.
  • Για παράδειγμα, ένας γονέας που φροντίζει μόνος του το παιδί μπορεί να πάρει 8 μήνες άδεια για ένα παιδί και να πληρωθεί για 4 μήνες από τη ΔΥΠΑ.

Ασφαλιστική κάλυψη:

  • Ο χρόνος της γονικής άδειας που επιδοτείται από τη ΔΥΠΑ λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης για κύρια σύνταξη, ασθένεια και επικουρική ασφάλιση.
  • Η ΔΥΠΑ παρακρατεί από το επίδομα την εισφορά του ασφαλισμένου και αποδίδει στον ασφαλιστικό φορέα τόσο την εισφορά του ασφαλισμένου όσο και την εργοδοτική εισφορά, που καλύπτεται από τον Οργανισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς διατηρούν την ασφαλιστική τους κάλυψη κατά τη διάρκεια της γονικής άδειας.

Επίδομα και για τους δύο γονείς:

Η γονική άδεια και το επίδομα παρέχονται και στους δύο γονείς, δηλαδή και ο πατέρας και η μητέρα μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της άδειας και να λάβουν το επίδομα.

Για να λάβετε το επίδομα γονικής άδειας από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ισχύουν τα εξής:

Προϋποθέσεις:

  1. Απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα: Πρέπει να εργάζεστε στον ιδιωτικό τομέα για τουλάχιστον ένα (1) έτος στον ίδιο εργοδότη, ανεξάρτητα από τη μορφή της σύμβασης εργασίας σας.
  2. Κηδεμονία παιδιών: Πρέπει να είστε κηδεμόνας ενός ή περισσότερων παιδιών ηλικίας έως οκτώ (8) ετών.

Διαδικασία:

  • Μετά την υποβολή της αίτησής σας, ο εργοδότης σας πρέπει να υποβάλει το ειδικό έντυπο Ε14 «Γονική Άδεια» στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”.
  • Αφού ο εργοδότης υποβάλει το έντυπο, το επίδομα θα καταβληθεί στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Στοιχεία της γονικής άδειας:

  • Η γονική άδεια είναι διάρκειας 4 μηνών και μπορεί να χορηγηθεί είτε συνεχόμενα είτε τμηματικά.
  • Το επίδομα από τη ΔΥΠΑ καλύπτει τους πρώτους δύο (2) μήνες της άδειας και είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό.

Ο χρόνος απουσίας των εργαζομένων από την εργασία τους λόγω γονικής άδειας ανατροφής, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό των αποδοχών τους, τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας απουσίας και του επιδόματος αδείας, την επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και για τον υπολογισμό της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης τους.

Μετά τη λήξη της γονικής άδειας, ο εργαζόμενος γονέας δικαιούται να επιστρέψει στην ίδια θέση εργασίας του ή σε ισοδύναμη ή ανάλογη θέση, με όχι λιγότερο ευνοϊκούς επαγγελματικούς όρους και να επωφεληθεί από οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την οποία θα εδικαιούτο κατά την απουσία του.

Η γονική άδεια διακόπτεται με τη λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου και δύναται να συνεχιστεί σε περίπτωση ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασης εργασίας. Σε περίπτωση σύναψης σύμβασης εργασίας με άλλο εργοδότη, ο δικαιούχος γονέας δύναται να λάβει το υπόλοιπο της αδείας, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησής της, δηλαδή μετά από ένα έτος συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Sport Pass 300€: Πότε αναμένεται. Νέες θέσεις σε ΟΚΑΝΑ, Σκλαβενίτης, ACS, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΔΕΛΤΑ, ΔΕΔΔΗΕ, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. ΔΥΠΑ: Αιτήσεις για επίδομα 400€