Το πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα» θα ανοίξει ξανά το 2024 και θα παρέχει επιδότηση έως 60% για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσίφωνων με ηλιακούς, με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών.

Άνοιγμα της πλατφόρμας https://allazothermosifona.gov.gr/

Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα» αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Οκτωβρίου 2024. Αρχικά, η πλατφόρμα θα αφορά τους επιλαχόντες του πρώτου κύκλου, οι οποίοι δεν περιλήφθηκαν στη λίστα των δικαιούχων. Οι επιλαχόντες θα λάβουν ειδοποίηση μέσω SMS ή email για το διάστημα υποβολής αιτήσεων.

Για την αίτηση, οι δικαιούχοι θα χρειαστούν:

  • Κωδικούς Taxisnet
  • ΑΦΜ
  • Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το 2021
  • 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος
  • Πληροφορίες για την κατάσταση εγκατάστασης του θερμοσίφωνα και πιθανές κανονιστικές περιοριστικές διατάξεις (π.χ., κανονισμοί πολυκατοικίας)

Μετά την υποβολή της αίτησης, οι δικαιούχοι θα επιλέξουν έναν έμπορο λιανικής για την αγορά και εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα και θα χρησιμοποιήσουν τα voucher για να καλύψουν μέρος των εξόδων.

Αφού λήξει η προθεσμία για τους επιλαχόντες, η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους τους πολίτες που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:

  • Έως 5.000 ευρώ: Έκπτωση 60%
  • 5.000 έως κάτω από 10.000 ευρώ: Έκπτωση 55%
  • 10.000 ευρώ και άνω: Έκπτωση 50%

Το πρόγραμμα αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών.

Για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως το ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας, οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.λπ. Κάθε δικαιούχος θα λάβει voucher, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αγορά και εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα από συνεργαζόμενους προμηθευτές​.

Επιπλέον, όσοι έχουν ήδη ενταχθεί σε άλλα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το «Εξοικονομώ», δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Τι πρέπει να κάνετε μετά την αίτηση

Μόλις υποβάλουν την αίτηση για το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να:

  • επιλέξουν ένα έμπορο λιανικής που συμμετέχει στο Πρόγραμμα, από τον οποίο θα αγοράσουν το νέο Ηλιακό Θερμοσίφωνα.
  • προχωρήσουν σε παραγγελία και να παραδώσουν την επιταγή που αφορά στο προϊόν, προκειμένου να καλύψουν μέρος της δαπάνης αγοράς (η επιταγή τους θα δεσμευθεί από το συγκεκριμένο έμπορο). Εφόσον ο ίδιος έμπορος αναλάβει και τις εργασίες αντικατάστασης με δικά του συνεργεία,
  • μετά ο πολίτης θα πρέπει να του τα παραδώσει αλλά και τη δεύτερη επιταγή που θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.
  • με την παραλαβή του προϊόντος, ο πολίτης θα πρέπει να προχωρήσει στην απεγκατάσταση του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα και στην τοποθέτηση του νέου Ηλιακού. Εφόσον για τις εργασίες αυτές επιλέξει ο πολίτης ανεξάρτητο επαγγελματία υδραυλικών εγκαταστάσεων που επίσης συμμετέχει στο Πρόγραμμα (εφόσον δηλαδή οι εργασίες δεν έχουν αναληφθεί από τον έμπορο), μπορεί να παραδώσει σε αυτόν τη δεύτερη επιταγή που θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.

Για να ισχύει η επιδότηση της αγοράς του προϊόντος αλλά και των συμπληρωματικών εργασιών, θα πρέπει υποχρεωτικά πολίτης να παραδώσει τον παλιό Ηλεκτρικό Θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από όπου αγόρασε το νέο Ηλιακό.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται ειδικό επίδομα 300 έως 600€ – Οι δικαιούχοι. Σύνταξη από τα 55. ΜΚΟ: Δεκάδες θέσεις εργασίας σε 11 φορείς. Σχολεία 2024: Έρχεται το Sports Pass.