Η επιταγή ακρίβειας για το 2024, η οποία είχε προαναγγελθεί με μεγάλες προσδοκίες, τελικά ανακοινώθηκε, αλλά με αρκετές “περικοπές” σε σύγκριση με όσα αρχικά αναμένονταν.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε πολυσυζητημένη και θεωρήθηκε ότι θα δώσει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τελικά η ενίσχυση αποδείχθηκε περιορισμένη.

Συγκεκριμένα, αν και αρκετές ομάδες όπως οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και τα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν την επιταγή των 200 ευρώ, πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, εξαιρέθηκαν. Οι μακροχρόνια άνεργοι χωρίς επιδόματα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν περιλήφθηκαν στη στήριξη του Δεκεμβρίου 2024, γεγονός που προκάλεσε απογοήτευση και επικρίσεις.

Αυτό υπογραμμίζει τις περιορισμένες δυνατότητες της κυβέρνησης να στηρίξει μεγαλύτερο αριθμό πολιτών εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών προκλήσεων και τον πληθωρισμό που επιβαρύνει τα νοικοκυριά. Αν και η επιταγή ακρίβειας παραμένει σημαντική για τους δικαιούχους της, οι αποκλεισμοί κάποιων ευάλωτων ομάδων έχουν οδηγήσει σε απογοήτευση και κριτική από την κοινωνία.

Ποιοι δεν θα λάβουν επιταγή ακρίβειας για το 2024

Οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν κάποιο επίδομα

Για ακόμα μία φορά εξαιρέθηκαν από την οικονομική ενίσχυση, κάτι που έχει συμβεί και σε προηγούμενες παρόμοιες ενισχύσεις. Αυτή η κατηγορία, παρά το ότι βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια, δεν συμπεριλήφθηκε στα μέτρα στήριξης.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Φέτος εξαιρέθηκαν και αυτοί από τη στήριξη του Δεκεμβρίου. Παρόλο που αποτελούσαν συχνά δικαιούχους σε προηγούμενες ενισχύσεις, δεν συμπεριλήφθηκαν στα μέτρα αυτή τη φορά, γεγονός που τους αφήνει εκτός της επιταγής ακρίβειας.

Οι παραπάνω εξαιρέσεις έχουν δημιουργήσει απογοήτευση στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες θεωρούνται από τις πιο ευάλωτες λόγω των περιορισμένων ή ανύπαρκτων εισοδημάτων τους.

Έκτακτο επίδομα τύπου Κοινωνικό μέρισμα 200 ευρώ – Ποιοι θα το λάβουν

Το έκτακτο επίδομα τύπου Κοινωνικό μέρισμα των 200 ευρώ για το 2024 αφορά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συγκεκριμένα:

  1. Δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ: Περίπου 37.000 άτομα που λαμβάνουν το εξω-ιδρυματικό επίδομα και άλλα επιδόματα αναπηρίας από τον e-ΕΦΚΑ θα λάβουν αυτό το βοήθημα. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ.
  2. Δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑ: Το επίδομα αυτό θα δοθεί σε περίπου 185.000 άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν παρόμοια στήριξη από τον ΟΠΕΚΑ, με εκτιμώμενο κόστος στα 37 εκατομμύρια ευρώ.
  3. Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Περίπου 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες που λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ θα λάβουν και αυτοί ενίσχυση 200 ευρώ. Το κόστος εκτιμάται στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι θεωρούνται «κερδισμένοι» σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (2023), καθώς τότε είχαν λάβει μικρότερο ποσό, συγκεκριμένα 150 ευρώ.

Τι δικαιούνται όσοι παίρνουν ΕΕΕ (ΚΕΑ) και το Α21

  • Όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν μία επιπλέον μηνιαία δόση ως προσαύξηση στη πληρωμή Δεκεμβρίου.
  • Όλοι οι δικαιούχοι ΚΕΑ που έχουν Εγκεκριμένη αίτηση τον μήνα Νοέμβριο θα λάβουν σαν έκτακτη ενίσχυση μία προσαύξηση της τάσης 50% του ποσού που λαμβάνουν κάθε μήνα.

Ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν πάνω από μία ενίσχυση

  • Οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού Α21, που λαμβάνουν και ΚΕΑ θα λάβουν και τις δύο ενισχύσεις. Μισή δόση ΚΕΑ και μια επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού.
  • Οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού Α21, που λαμβάνουν και προνοιακά επιδόματα ΑΜΕΑ, θα λάβουν και τα 200 ευρώ προσαύξηση του επιδόματος ΑΜΕΑ και έξτρα δόση Α21.
  • Οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού Α21, πού λαμβάνουν και ΚΕΑ και προνοιακά επιδόματα ΑΜΕΑ, θα λάβουν και μισή δόση ΚΕΑ και 200 ευρώ προσαύξηση στο επίδομα ΑΜΕΑ και την έξτρα δόση επιδόματος παιδιού.
  • Οι δικαιούχοι Προνοιακών επιδομάτων ΑΜΕΑ, πού λαμβάνουν ΚΕΑ, θα πάρουν και τα 200 ευρώ προσαύξηση του επιδόματος ΑΜΕΑ και την μισή δόση ΚΕΑ.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται ειδικό επίδομα 300 έως 600€ – Οι δικαιούχοι. Σύνταξη από τα 55. ΜΚΟ: Δεκάδες θέσεις εργασίας σε 11 φορείς. Σχολεία 2024: Έρχεται το Sports Pass.