Ποιοι δικαιούνται να αγοράσουν σπίτι με άτοκο δάνειο μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2».

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», στο οποίο διευρύνονται τα ηλικιακά κριτήρια των δικαιούχων έως τα 50 έτη όπως και τα εισοδηματικά κριτήρια. Η παρουσίαση για το νέο νέο πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, στο πλαίσιο εξειδίκευσης των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Τα δάνεια θα είναι στο 50% άτοκο χρηματοδοτούμενο από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 50% θα είναι έντοκο τραπεζικό δάνειο. Στην περίπτωση τρίτεκνων θα είναι 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο. Η δράση θα αφορά 20.000 δικαιούχους. Για τους τρίτεκνους και τους πολίτες είναι 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο.

Συγκεκριμένα απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα έως 20.000€ για άγαμους, έως 28.000€ για ζευγάρια + 4.000€ ανά παιδί, έως 31.000€ για μονογονεϊκή οικογένεια και 5.000€ επιπλέον για κάθε παιδί. Αφορά ακίνητα που έχουν αξία συμβολαίου έως 250.000€, έως 150 τετραγωνικά μέτρα και κατασκευής έως και το 2007.

Κοινωνική αντιπαροχή και πρόγραμμα «Κάλυψη»

Για την κοινωνική αντιπαροχή αναφέρθηκε ότι το έργο αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του δημοσίου μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και με δαπάνες των αναδόχου και εκμίσθωση διαμερισμάτων. Μέσω του προγράμματος του θα αξιοποιηθεί το δημόσιο αποθεματικό κατοικιών. Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση. Οι δικαιούχοι μισθωτές θα επιλέγονται με βάση προκαθορισμένα αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια ενώ θα επιτρέπεται και υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από δικαιούχους (rent to own).

Σχετικά με το πρόγραμμα «Κάλυψη» σκοπός του είναι η στέγαση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων δικαιούχων του ΕΕΕ. προτεραιότητα έχουν μονογονείς, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Δικαιούχοι είναι άτομα ηλικίας 25 έως 39 ετών οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του ελάχιστο εγγυημένου εισοδήματος. Η δαπάνη μίσθωσης κατοικίας είναι για 3 έτη ενώ το πρόγραμμα καλύπτει και δαπάνες επισκευών των φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα.

Τα μέτρα για τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί.  Συγκεκριμένα, τα μέτρα εξειδίκευσαν η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση και με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

Πηγή: proson.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται ειδικό επίδομα 300 έως 600€ – Οι δικαιούχοι. Σύνταξη από τα 55. ΜΚΟ: Δεκάδες θέσεις εργασίας σε 11 φορείς. Σχολεία 2024: Έρχεται το Sports Pass.