Τα προγράμματα «Κάλυψη», «Ανακαινίζω Νοικιάζω», Κοινωνική Αντιπαροχή, «Στέγαση & Εργασία για τους αστέγους», «Στέγαση Δηµοσίων Υπαλλήλων», «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» και «Σπίτι μου» ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Τα μέτρα για τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί.  Συγκεκριμένα, τα μέτρα εξειδίκευσαν η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση και με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

Εκτός από το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», στο οποίο διευρύνονται τα ηλικιακά κριτήρια των δικαιούχων έως τα 50 έτη όπως και τα εισοδηματικά κριτήρια, τα συναρμόδια υπουργεία ανακοίνωσαν 6 ακόμη προγράμματα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα εξής:

  • «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»
  • «Ανακαινίζω Νοικιάζω»,
  • «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»,
  • «Στέγαση Δηµοσίων Υπαλλήλων»
  • Πρόγραμμα «Κάλυψη»
  • Κοινωνική Αντιπαροχή,

Ειδικότερα:

«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» είναι πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για ενεργειακή αναβάθμιση με στόχο να ενθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το δάνειο αφορά όλες τις κατοικίες (κύριες ή δευτερεύουσες).

Το ποσό του δανείου θα ανέρχεται σε 25.000 ευρώ και η διάρκειά του θα είναι από 3 έως 7 έτη και αφορά δαπάνες για μια σειρά από εργασίες που φαίνονται στο παρακάτω γράφημα

Δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τους δικαιούχους. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025.

«Ανακαινίζω Νοικιάζω»

Δύο αλλαγές στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής.

«Αυξάνεται η επιδότηση του προγράμματος στο 60%, όπως και το επιτρεπόμενο ποσό της ανακαίνισης που θα ανέβει λίγο πάνω από τις 13 χιλιάδες ευρώ. Είναι κάτι το οποίο είχε ζητηθεί» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.

Και ξεκαθάρισε πως τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προγράμματος παραμένουν ίδια. Αυτό αφορά, σύμφωνα με την υπουργό μεταξύ άλλων, την επικαρπία, την κυριότητα, το οικογενειακό εισόδημα που είναι έως 40 χιλιάδες ευρώ, την ακίνητη περιουσία που είναι έως 30 χιλιάδες ευρώ και το ακίνητο πρέπει να είναι έως 100 τ.μ..

«Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»

Με τη νέα πρόσκληση προβλέπεται αύξηση του Π/Υ από 10 εκ. σε 15 εκ. ευρώ ανά διετία & αναµένεται αύξηση του αριθµού των νοικοκυριών από 558 σε 700.

«Στέγαση Δηµοσίων Υπαλλήλων»

Στεγαστικό απόθεµα δηµοσίων ή ιδιωτικών δοµηµένων ή αδόµητων ακινήτων για να αξιοποιηθούν για τη στέγαση των δηµοσίων υπαλλήλων.

Έχουν ήδη συγκεντρωθεί και καταγραφεί, σε συνεργασία µε ΕΕΤΑΑ ακίνητα σε δήµους και περιφέρειες µε έντονο στεγαστικό έλλειµµα (πχ ορεινές, ηµιορεινές, παραµεθόριες και Εξετάζεται η πιθανότητα να δοθούν κίνητρα φορολογικά αλλά και η αύξηση του οικιστικού αποθέµατος σε συνεννόηση και συνέργεια µε τους Δήµους, την ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ.

Κοινωνική αντιπαροχή και πρόγραμμα «Κάλυψη»

Για την κοινωνική αντιπαροχή αναφέρθηκε ότι το έργο αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του δημοσίου μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και με δαπάνες των αναδόχου και εκμίσθωση διαμερισμάτων. Μέσω του προγράμματος του θα αξιοποιηθεί το δημόσιο αποθεματικό κατοικιών. Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση. Οι δικαιούχοι μισθωτές θα επιλέγονται με βάση προκαθορισμένα αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια ενώ θα επιτρέπεται και υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από δικαιούχους (rent to own).

Σχετικά με το πρόγραμμα «Κάλυψη» σκοπός του είναι η στέγαση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων δικαιούχων του ΕΕΕ. προτεραιότητα έχουν μονογονείς, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Δικαιούχοι είναι άτομα ηλικίας 25 έως 39 ετών οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του ελάχιστο εγγυημένου εισοδήματος. Η δαπάνη μίσθωσης κατοικίας είναι για 3 έτη ενώ το πρόγραμμα καλύπτει και δαπάνες επισκευών των φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα.

Πηγή: proson.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται ειδικό επίδομα 300 έως 600€ – Οι δικαιούχοι. Σύνταξη από τα 55. ΜΚΟ: Δεκάδες θέσεις εργασίας σε 11 φορείς. Σχολεία 2024: Έρχεται το Sports Pass.