Από κόσκινο κινητή, ακίνητη περιουσία και καταθέσεις. Όλοι οι κόφτες στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων μπαίνουν στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Μαζί με τις νέες αυξήσεις ανακοινώθηκαν και οι νέοι κόφτες για χιλιάδες δικαιούχους των επιδομάτων παιδιού, στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ειδικότερα αυστηροποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς προστίθενται στο εισόδημα, οι τραπεζικές καταθέσεις, και τα περιουσιακά στοιχεία ( κινητή και ακίνητη περιουσία ) με αποτέλεσμα ορισμένοι δικαιούχοι να χάσουν το επίδομα.

Ωστόσο δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.

Αναλυτικότερα:

-Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων. Είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 € σε 216 € (αύξηση 8%).

Σήμερα το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.832 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

-Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

Τα κριτήρια σήμερα είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και διαμονής. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.

-Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.

-Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περεταίρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο.

Νέες κλίμακες

H πρώτη κλίμακα του επιδόματος παιδιού αυξάνεται κατά 8% και ανέρχεται σε 75 ευρώ μηνιαίως από 70 σήμερα. Η δεύτερη κλίμακα αυξάνεται από 42 σε 45 ευρώ και η τρίτη κλίμακα που είναι και πιο ευνοημένη αυξάνεται από 28 σε 45 ευρώ συν 90 ευρώ για το τρίτο παιδί. Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο παιδιά θα λαμβάνει 535 ευρώ μηνιαίως από 432 ευρώ σήμερα.

Το επίδομα στέγασης αυξάνεται από 75 σε 125 ευρώ, ενώ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ΕΕΕ αυξάνεται από 216 ευρώ σε 250 ευρώ συν 75 για κάθε παιδί.

Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται ειδικό επίδομα 300 έως 600€ – Οι δικαιούχοι. Σύνταξη από τα 55. ΜΚΟ: Δεκάδες θέσεις εργασίας σε 11 φορείς. Σχολεία 2024: Έρχεται το Sports Pass.