Στα 250 ευρώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Πόσο αυξάνεται το επίδομα παιδιού.

Αυξήσεις στα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή που εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 216 ευρώ), όπως και η προσαύξηση για κάθε παιδί σε 75 ευρώ (έναντι 50 ευρώ), ενώ αυξάνονται αναλογικά και τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του.

Το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, αυξάνεται σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας.

Σε ότι αφορά το επίδομα παιδιού, η 1η κλίμακα αυξάνεται στα 75 ευρώ και στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Εισάγονται ωστόσο περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν.

Παράλληλα ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα σε μία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσό για τους δικαιούχους της 3ης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί, στα 45 ευρώ και στα 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Στην Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις νέες παροχές που αφορούν τις τρίτεκνες οικογένειες. Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής:

  • Αναγνώριση Τριτεκνικής Ιδιότητας: Η αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας θα διατηρείται εφ’ όρου ζωής, επιλύοντας το ζήτημα της απώλειας δικαιωμάτων όταν τα παιδιά συμπληρώνουν τα 18 έτη ή ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.
  • Πιστοποίηση Τριτεκνικής Ιδιότητας: Θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και αυτόματα μέσω gov.gr.
  • Προσλήψεις στο Δημόσιο: Το ποσοστό θέσεων που προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ θα αυξηθεί από 12% σε 16%.
  • Φοροαπαλλαγές Νέων Γονέων: Παροχές έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου με συνολικό ποσό έως 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει μείωση αποδοχών.
  • Voucher για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς: Θέσπιση πλήρους φοροαπαλλαγής για τις επιχειρήσεις που παρέχουν voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς και αύξηση των χρηματοδοτήσεων για νέα voucher.

Επέκταση και Δημιουργία Θέσεων Σταθμών

  • Χρηματοδότηση Βρεφικών Σταθμών: Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ίδρυση ή επέκταση δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών με στόχο την αύξηση των θέσεων, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα αυτό θα τρέξει τέλος Οκτωβρίου.
  • Πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς”: Διπλασιασμός των voucher, με πιλοτική εφαρμογή σε 62 δήμους και επιπλέον χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ. Έχουν υπογραφεί 803 συµφωνητικά ενώ υπάρχουν 1.308 διαθέσιµοι επιµελητές. Αρχές του 2025 θα δηµοσιευτεί η νέα πράξη για εφαρµογή σε όλους τους δήµους της χώρας. Χρηµατοδότηση € 100 εκ. από το ΕΣΠΑ

Ψηφιακή Υποστήριξη και Παρατηρητήρια

  • Ψηφιακή Πλατφόρμα για Οικογένεια: Δημιουργία διαδικτυακού τόπου “all-about-myChild” για την παροχή πληροφόρησης σχετικά με τις δημόσιες παροχές.
  • Παρατηρητήριο Δημόσιας Πολιτικής: Καθιέρωση παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση των δημογραφικών πολιτικών και χρηματοδότηση € 3 εκ. από το ΕΣΠΑ.

Πηγή: proson.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο επίδομα σε 1,2 εκατ. πολίτες. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ζητείται από Χαμόγελο του Παιδιού, Praktiker, ιατρεία με μισθούς έως 1.250€. Ποιοι μπορούν να πάρουν φέτος πρόωρα σύνταξη από τα 55 έτη