Ακριβαίνει το νερό με τις αυξήσεις να έρχονται στους λογαριασμούς τους επόμενους μήνες. Πλέον θα εφαρμόζονται κλιμακωτές χρεώσεις.

Ακριβαίνει το νερό, καθώς θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της τιμής του με κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με την κατανάλωση. Πλέον αλλάζουν όλα στη διαχείριση και την τιμολόγηση του νερού, με νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που προωθεί εντός του φθινοπώρου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με φόντο τη λειψυδρία και την αντιμετώπισή της.

Ειδικότερα για το νερό:

  • Θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της τιμής
  • Θα περιλαμβάνει αυξήσεις και κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με την κατανάλωση
  • Στο εξής  θα λειτουργούν περί τις 50 μεγάλες «ΕΥΔΑΠ»
  • Θα προβλέπεται ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες, όπως οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες
  • Θα ληφθούν επιπλέον μέτρα αν η λειψυδρία συνεχισθεί

Οι καταναλωτές είναι αυτοί που αναμένεται να επιφορτιστούν με άλλη μια αύξηση στους λογαριασμούς τους, όπως συνέβη και στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της συρρίκνωσης των υδάτινων πόρων.

Η Αττική, τα νησιά του Αιγαίου και η Αν. Κρήτη τέθηκαν στο επίκεντρο, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια οι ποσότητες του νερού εμφανίστηκαν σημαντικά μειωμένες, γεγονός που σύμφωνα με εκτιμήσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε έντονα φαινόμενα λειψυδρίας τα προσεχή χρόνια.

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι πάνω από 80% της κατανάλωσης οφείλεται στην άρδευση, ενώ με βάση τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών έχουμε μία καλή εικόνα ανά περιοχή, ωστόσο υπάρχει έντονη διαφοροποίηση ανά περιφέρεια όπου εμφανίζονται προβλήματα.

Πραγματικά προβλήματα λειψυδρίας, σύμφωνα με τα μοντέλα ανάλυσης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης πρόκειται ενδεχομένως να εμφανιστούν στο Νότιο Αιγαίο, σε περιοχές της Ανατολικής Κρήτης και την Αττική που υδροδοτείται από την Κεντρική Ελλάδα και έχει επηρεαστεί σημαντικά από τα δύο προηγούμενα έτη που ήταν εξαιρετικά ξηρά.

Όπως υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης, εμφανίζεται ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης ύδρευσης και άρδευσης, αλλά και πλημμυρικών συμβάντων, ενώ προβλήματα εμφανίζονται εξαιτίας του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων, τα ελλιπή στοιχεία αλλά και την αναποτελεσματικότητα στον μηχανισμού παρακολούθησης των υδάτινων πόρων, για να περάσει στη συνέχεια σε στοιχεία που παρουσιαστήκαν στο ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τα οποία σε σύνολο 249 παρόχων πολλοί εκ των οποίων είναι μικροί και αδύναμοι, παρατηρούνται μεγάλες διαρροές στα δίκτυα. «Το νερό χάνεται και κανείς δεν έχει πλήρη εικόνα για το πού χάνεται και πώς χάνεται σε ποσοστό πάνω από 35,6%», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης. «Μόλις το 42% των παρόχων υποβάλει συστηματικά στοιχεία, γεγονός που αποδεικνύει αδυναμίες στον μέχρι σήμερα υφιστάμενο μηχανισμό παρακολούθησης και ελέγχου, ενώ δυσκολίες παρατηρούνται λόγω έλλειψης δεδομένων και στην προτεραιοποίηση των απαιτούμενων έργων από πλευράς κεντρικής διοίκησης» είπε στη συνέχεια.

Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο επίδομα σε 1,2 εκατ. πολίτες. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ζητείται από Χαμόγελο του Παιδιού, Praktiker, ιατρεία με μισθούς έως 1.250€. Ποιοι μπορούν να πάρουν φέτος πρόωρα σύνταξη από τα 55 έτη