Το νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ΔΕΘ, επιδιώκει να δώσει λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο του 2025, πιθανότατα τον Μάιο.

Βασικά Σημεία του Προγράμματος:

Δικαιούχοι:

Το ηλικιακό όριο αυξάνεται από 39 σε 50 έτη.

Τα εισοδηματικά κριτήρια γίνονται πιο ευέλικτα:

  • Ζευγάρια: Ανώτατο ετήσιο εισόδημα 28.000 ευρώ (από 24.000 ευρώ), με επιπλέον 4.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Άγαμοι: Ανώτατο ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ (από 10.000-16.000 ευρώ).

Επιτόκιο:

Τα δάνεια θα χορηγούνται με επιτόκιο περίπου 1,6%, το οποίο είναι το 50% του μέσου επιτοκίου που αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 3,2%.

Ακίνητα:

Οι προδιαγραφές των επιλέξιμων ακινήτων δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και να εντείνει το στεγαστικό πρόβλημα αν δεν γίνει επέκταση των κριτηρίων.

Σκοπός:

Το πρόγραμμα στοχεύει να βοηθήσει περίπου 15.000 νέους, ζευγάρια και οικογένειες να αποκτήσουν σπίτι με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε πως το νέο πρόγραμμα θα έχει αυξημένο προϋπολογισμό και προσαρμοσμένα κριτήρια εισοδήματος για να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες των δικαιούχων. Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται και από την προσαρμογή των προδιαγραφών των ακινήτων και την ορθή εφαρμογή των κριτηρίων ένταξης.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικές οι παρεμβάσεις και για το «Σπίτι 2» οι φορολογικές ελαφρύνσεις ειδικά όταν ανοίγεις το σπίτι που ήταν κενό 3 χρόνια και το διαθέτεις σε μακροχρόνια μίσθωση» τόνισε χαρακτηριστικά η Υπουργός και επεσήμανε ότι «εαν έπρεπε να κάνω μια χρονική εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα θα έλεγα λίγο μετά το πρώτο τρίμηνο του ’25. Θα είναι αυξημένο στα 2 δισεκατομμύρια και προστίθεται και η ηλικιακή ομάδα έως και 50 ετών.

Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν άμεσα αλλά αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τη διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όσο μεγαλώνει και ηλικία ανεβαίνουν σε υποχρεώσεις και συνήθως και ή το μέγεθος της οικογένειας. Άρα από τις 16.000 που ήταν το παλιό πρόγραμμα θα φτάσουμε στις 20.000 το αρχικό ποσό για τον μόνο αιτούντα και μετά θα έχουμε σημαντικές αυξήσεις στο οικογενειακό εισόδημα και αύξηση ανά παιδί κατά 4000 αυτό. Νομίζω ότι πραγματικά ότι θα δώσουμε αναπνοή σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας καθώς όπως είπε η Πρωθυπουργός θα αφορά περίπου 15.000 ζευγάρια τα οποία θα μπορέσουν να πάρουν το δικό τους σπίτι».

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευκαιρία για κουπόνι έως 120€ για γυαλιά οράσεως. ΟΠΕΚΑ: Αιτήσεις για το επίδομα 600€. 434 προσλήψεις σε ΜΚΟ. «Νταντάδες της γειτονιάς» με μισθό 500€. Θέσεις εργασίας σε 6 μεγάλες εταιρείες