Μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται να τρέξει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2024» χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Το πρόγραμμα θα αφορά το σύνολο των νοικοκυριών, και ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%.

Οι αιτήσεις σύμφωνα πάντως με πληροφορίες θα αξιολογούνται με το σύστημα των βαθμοημερών -ό,τι υπάρχει και για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πρόκειται για το δείκτη που «μετρά» τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής. Χρησιμοποιείται στον υπολογισμό φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της κατανάλωσης ενέργειας που χρειάζεται για να θερμανθεί.

Για το λόγο αυτό κεντρικός άξονας των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών θα αποτελεί η τοποθέτηση αντλιών θερμότητας, όπως άλλωστε προστάζουν και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θέλει να τις καταστήσει υποχρεωτικές για νέα συστήματα θέρμανσης από το 2029.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν στις εξής πέντε, βασικές κατηγορίες δαπανών:

• Αντικατάσταση κουφωμάτων
• Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης
• Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
• Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
• Εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Εξετάζεται από το Υπουργείο να χρηματοδοτηθούν και αυτοματισμοί, που συνεισφέρουν στη μείωση της κατανάλωσης.

Επίσης το πρόγραμμα καλύπτει εξ ολοκλήρου και τις δαπάνες για: το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, του συμβούλου έργου, την κατάρτιση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθώς και τυχόν λοιπές δαπάνες μελετών (π.χ. Άδεια Μικρής Κλίμακας, κλπ).

Από το πρόγραμμα μπορούν να επιδοτηθούν μεμονωμένα διαμερίσματα, μονοκατοικίες, και πολυκατοικίες (για το τμήμα τους που αφορά το σύνολο των διαμερισμάτων) και που ικανοποιούν τα ακόλουθα κριτήρια:
• Υφίστανται νόμιμα
• Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ
• Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία
• Δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα

Πηγή: topontiki.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευκαιρία για κουπόνι έως 120€ για γυαλιά οράσεως. ΟΠΕΚΑ: Αιτήσεις για το επίδομα 600€. 434 προσλήψεις σε ΜΚΟ. «Νταντάδες της γειτονιάς» με μισθό 500€. Θέσεις εργασίας σε 6 μεγάλες εταιρείες