Οι κρατήσεις ροκανίζουν το εισόδημα των συνταξιούχων. Έρχονται μειώσεις στις συντάξεις αντί για αυξήσεις.

Η οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς οι κρατήσεις στις συντάξεις και οι φόροι, μαζί με την αυξημένη ακρίβεια, μειώνουν το εισόδημά τους. Οι συνολικές κρατήσεις που επιβάλλονται μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 22% των συντάξεων.

Οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν αρκετές κρατήσεις στις συντάξεις τους, οι οποίες τους επιβαρύνουν σημαντικά. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που πληρώνουν όσοι παίρνουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Αυτή η εισφορά είναι κλιμακωτή, δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η σύνταξη, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό της εισφοράς, από 3% έως 14%. Επιπλέον, γίνεται κράτηση 6% για την υγειονομική περίθαλψη, και μετά από αυτές τις κρατήσεις, το υπόλοιπο ποσό φορολογείται κανονικά όπως ορίζεται από τον νόμο. Τέλος, υπάρχει η προσωπική διαφορά, ένας μηχανισμός που δεν επιτρέπει σε πολλούς παλιούς συνταξιούχους (πριν το 2016) να πάρουν αυξήσεις, μέχρι να μηδενίσουν αυτή τη διαφορά.

Το νέο οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης δεν προσφέρει σημαντική βοήθεια στους συνταξιούχους. Πρώτον, δεν θα δοθεί η ειδική οικονομική ενίσχυση των 243 εκατ. ευρώ, που είχε δοθεί πέρυσι στους χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα έως 700 ευρώ. Επίσης, δεν θα αλλάξει η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που προκαλεί ακόμα και μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Επιπλέον, οι αυξήσεις που θα δοθούν το 2025 δεν θα φτάσουν τον πραγματικό πληθωρισμό, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να συνεχίζουν να χάνουν αγοραστική δύναμη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αυξήσεις υπολογίζονται κατά 50% από την ανάπτυξη της οικονομίας και μόνο κατά 50% από τον πληθωρισμό.

Ως αποτέλεσμα, αντί για ουσιαστικές αυξήσεις, πολλοί συνταξιούχοι θα δουν μείωση στο εισόδημά τους.

Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευκαιρία για κουπόνι έως 120€ για γυαλιά οράσεως. ΟΠΕΚΑ: Αιτήσεις για το επίδομα 600€. 434 προσλήψεις σε ΜΚΟ. «Νταντάδες της γειτονιάς» με μισθό 500€. Θέσεις εργασίας σε 6 μεγάλες εταιρείες